С бебе в колата – какво трябва да знам?

Да пътуваш с бебе може да се окаже голямо предизвикателство или пък да е много приятно. Усещането, че цялото семейство пътувате заедно за да посетите роднини, приятели или да бъдете на почивка е незаменимо преживяване. Подобно на възрастните, бебетата може да понасят леко пътуването, да им прилошава по време на път или да се дразнят от по-дълги преходи. Вие като родители няма как да сте наясно с всичко това преди да се качите за първи път в колата с вашето бебе.

Столчето за кола

Това е най-важното за да може вашето бебе да пътува с вас в автомобил. В зависимост от неговата възраст през първата година, а след това в зависимост от килограмите му вие трябва да изберете подходящотото столче и да го монтирате правилно във вашия автомобил. Категорично не ви съветваме дори за съвсем кратки разстояния да не ползвате столче за кола или пък да монтирате столчето на предната седалка. И двата варианта създават опасност за здравето и живота на вашето бебе!

На каква най-ранна възраст моето бебе може да пътува в колата?

Ако вашето бебе е в подходящо и правилно монтирано столче за кола, вие може да пътувате заедно още след първите седмици. Тук по-важно е до колко вие като родители сте в кондиция за дълъг път с автомобил толкова скоро след раждането.

Кога да тръгнем?

Съобразете тръгването ви с режима на сън, хранене и игра на вашето бебе. Най-подходящо е да тръгнете когато наближи времето за сън. При всички положения вашето бебе ще понесе по-лесно началото на пътуването ако заспи малко след като потеглите.

Кога да почиваме?

В този случай почивките трябва да са съобразени не само с водача на автомобила, но и с бебето. От голямо значение е възрастта на бебето.

Ако пътувате с новородено, поради неговата сравнително ниска активност, то може да бъде забавлявано и на практика да прекара до няколко часа в столчето без признаци на раздразнителност. Разбира се, ще се налага да спирате за смяна на памперса или ако се наложи хранене, но това е част от режима и вие при всички положения ще трябва да се съобразите с него.

Ако бебето е на възраст до една година нещата ще бъдат малко по-сложни, защото активността му ще бъде по-голяма и може би ще ви се налага по-често да спирате. Наблюдавайте бебето за първите признаци на раздразнение – ако започне да хленчи, да си иска много често шишето с вода или пък да не може да си избере играчка, с която да се занимава. Всичко това показва, че пътуването му е дотегнало и е добре да спрете за малко.

Ако бебето е между една и две години пътуването с него може да се превърне в истински предизвикателство за вас! На тази възраст, режима на хранене и спане предполагат доста по-големи периоди на активност и сравнително по-малко сън през деня. Бебето ви ще иска да си играе, да ходи и факта, че е поставено в столче и е привързано с колани въобще няма да му хареса. Ще се наложи да отделяте повече време за да ангажирате неговото внимание и най-вероятно ще трябва да спирате по-често.

Какво да правя, ако на бебето му прилошава?

На някои бебета, подобно както и на някои възрастни им прилошава по време на път. За съжаление, бебето няма как да ви каже ако му стане лошо и обикновено вие разбирате едва когато то вече е повърнало. Обикновено прилошаването се наблюдава при бебета след 9-тия месец, т.е. след като бебето вече е поставено в столче в седнало положение.

За да си спестите неприятните емоции, можем да ви посъветваме за следните неща:

  • Тръгвайте поне час, час и половина след последното хранене на бебето. По този начин храната ще е обработена в по-голямата с част.
  • Пригответе си подходяща торбичка, която да използвате ако усетите, че на бебето му прилошава. Това ще ви спести почистване на автомобила. За съжаление подобни торбички не се продават в търговската мрежа (или поне ние не открихме такива). Изберете здрава и не много голяма торбичка, която да ползвате при нужда;
  • Помислете за таблетки против прилошаване. Вече има достатъчно варианти, включително и хомеопатични или на билкова основа за бебета. Посъветвайте се с вашия педиатър да целта. Обикновено тези таблетки трябва да се приемат между един и два часа преди тръгване така че имайте предвид този факт.

Какво ми трябва под ръка?

Както вече отбелязахме, в зависимост от възрастта на вашето бебе, неговата активност е различна, следователно вие ще се нуждаете от различни неща, които да ви бъдат под ръка по време на път. Ето все пак най-важните от тях, които ще ви спестят излишни спирания и възможност да реагирате на всички непредвидени ситуации:

  • Мокри кърпи – дори пътуването да мине без никакъв инцидент те никога няма да бъдат излишни;
  • Шише с вода
  • Торбичка за прилошаване
  • Леко одеалце – ако бебето заспи най-добре е то да бъда завито, но с леко одеалце;
  • Кърпа – има много причини да имате подходяща кърпа под ръка. Бебето може да се изпоти, да налигави играчките или тапицерията на колата;
  • Подходящи играчки – вземете в колата играчки, но съобразете вида и техния брой с факта, че сте на път. Музикални играчки, които са прекалено шумни, обемни или твърди играчки нямат място по време на път. Шумните играчки могат да изнервят всички вас, включително и водача, твърдите играчки могат да наранят бебето – все пак по време на път по-резките спирания или пък попадането в дупка не са невъзможни. Обемните играчки заемат много място, което едва ли ще е в излишък в автомобила.

От собствен опит знаем колко е досадно да ти потрябва нещо по време на път и то да се окаже на дъното на куфара или чантата! Ровенето по време на път коства време и нерви, които може да си спестите. Ето кои неща на бебето, които е добре да са на удобно място в багажника на автомобила:

  • Комплект за преобличане
  • Повивалник – ако се наложи да смените памперс е добре да го направите върху повивалник;
  • Памперси – вие най-добре знаете режима на вашето бебе, но при положение че няма да може да ползвате гърне, ще ви се наложи да сменяте памперси;
  • Храна – ако трябва да храните бебето обезателно спрете и го нахранете.
Опитайте се да направите пътуването забавно и леко за вашето бебе. Съобразете се с неговите нужди, но не пренебрегвайте безопасността по време на път. Ако все пак се окаже, че бебето ви трудно понася дългия път, просто приемете, че за известно време ще се наложи да намалите пътуванията.Източник: Beboran.net

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар