Първият рожден ден: Солени предястия


Време е да обсъдим първия рожден ден на вашето дете и приготовленията около него. Всеизвестен факт е, че първият рожден ден е един изключително важен и незабравим момент, най-вече в живота на родителите. 🙂 В стремежа си да направим всичко перфектно, често се лутаме и обмисляме най-различни варианти. В повечето случаи това ни коства неимоверни усилия и нерви. Именно затова решихме аз – Nunkata и Лейди Диди – Didi-licious, да съберем накуп няколко идеи за домашно парти – вкъщи, на вилата, на двора или просто пикник в парка, и да ви ги предложим в няколко отделни публикации като ще отделим най-много внимание на храната.

Не е никак лесна задача да се избере храната за едно парти. Тя трябва да задоволи изтънчения вкус на гостите, а трябва да впечатли и със своята визия! Нека не забравяме, че човек “яде” и с очите си!
В първата си публикация ще акцентираме на солените предястия – хапки, сандвичи, кифлички и интересни салати.
В следващата публикация сме ви приготвили няколко вида дребни сладки и мъфини.
А за финал естествено сме отделили цяла публикация на най-важния елемент от всеки рожден ден – Тортата!
Ще ви предложим и няколко варианта за декорация, така че очаквайте куп интересни украси тип Направи си сам.
Така удовлетворението от личната ви ангажираност към приготовленията ще бъде още по-голямо, а радостта и доволството в очите на гостите ви ще направи партито по-приятно и със сигурност незабравимо! Дано успеем да ви спестим малко време и усилия и направим първото ви парти уникално, забавно и неповторимо!

Да запрятаме ръкави!

Започваме със Солените торти. Всяко заглавие е линк към рецептата.

Палачинкова торта
Най-лесен и сравнително бърз вариант е палачинковата торта. Този вид торта ни позволява да съчетаем най-разнообразни комбинации и вкусове в едно. Дали ще изберем шунка, пушено филе, риба или кашкавал зависи единствено и само от нас и нашите лични предпочитания!

Продължаваме с въздушната торта на Диди. Тайната на “въздушната” част в заглавието е в настърганите продукти. Може да се оформи и украси в различни варианти.

Салата-торта с риба тон. Интересна комбинация между белтъци, кашкавал, сирене и риба тон. Може да се оформи като индивидуални порции или като една цяла торта.

Ето и няколко интересни идеи за торти сандвич.

Следващата стъпка в менюто ни са кифличките. Солени или сладки, те са незаменими спътници на празничната трапеза!

Кифлички с локум и орехиБързи, леки, изискани и вкусни. Кифличките, които ви предлагаме са не само вкусни и привлекателни, а и лесни за консумация.

Солени кифлички със сирене и слънчогледови или тиквени ядки. Тези кифлички са чудесно допълнение към вашия празник. Може да ги поднесете с различен пълнеж (сирене, кашкавал, шунка), така разнообразието ще бъде още по-голямо и трапезата още по-богата.

Хапки
Една вкусна хапка в ръката може да замести и най-изтънчените блюда в чинията. Всички знаем, че когато сме на парти искаме да обърнем внимание на всички гости и най-вече на рожденика. Именно в такива ситуации идва на помощ нейно величество Хапката! Освен тези си предимства, хапките могат да бъдат приготвени и на предния ден, което пък ще улесни вашия тайм мениджмънт. Пък и не е тайна, че вкусните неща се сервират в малки порции. 😉

В тази категория ще включим няколко различни типа хапки.

Започваме с чудесните Еклери на Диди. Пълнежът естествено е променлива величина според вкуса ви, но крехката им структура ги прави едни от най-желаните допълнения на празничната трапеза.

Много атрактивен вариант са хапките от палачинки или тортиля. Разрезът им наподобява суши, а многобройните възможности за пълнеж ги превръщат в чудесен вариант за празничната трапеза. Предимството на този тип хапки е не само, че са лесни за приготвяне, а и са изключително ефектни. Нали това е целта ни – бързо, лесно и ефектно! Перфектната комбинация за един страхотен първи рожден ден!

Хапките от тортиля на Диди. Трябват ви мексикански тортили, сьомга, зелена маруля или айсберг салата и сирене Филаделфия с няколко капки лимон. Намазва се тортилята с Филаделфия, слагате измитата и подсушена марулята, накрая сьомгата и я завивате. После режете на хапки и се наслаждавате на свежия вкус.

Един много лек и лесен вариант са също така зеленчуковите и плодови хапки.

Хапки с моцарела, домати и босилек. Вкусът няма да е същият, но ако желаете може да замените моцарелата и да използвате и най-обикновено бяло саламурено сирене:

Следва, така познатата и стандартна шопска салата, само че на хапка! Изберете форма, изрежете кръгове или цветя от сиренето и със сигурност ще впечатлите гостите с новата визия на добре познатата шопска салата. 🙂

Незаменими за всеки повод са и хапките с кашкавал и грозде. Може да замените бялото грозде с червено, става също много вкусно, но в такъв случай бих ви посъветвала да изберете сирене с по-характерен и пикантен вкус – козе, чедър или овче.

Следващите хапки с домати и пармезан (мини брускети), може да приготвите съвсем лесно и бързо. Нужен ви е само хляб за тостер, кръгла форма за сладки, с която да изрежете кръгчета, няколко домата, пармезан или обикновен кашкавал. Запечете предварително хлебните кръговете за около две-три минути на силна фурна (функция грил), колкото да порозовеят, после поставете нарязаните и подправени (със сол и риган) на кубчета домати и пармезана. Запечете до готовност.

Брускети със спанак, козе сирене и кедрови ядки
Необходими са ви една франзела, 200 г замразен или пресен спанак (може да увеличите количеството, ако искате плънката да е по-богата), един домат, 100 г козе сирене, шепа кедрови ядки.
Нарязваме франзелата на филийки. Слагаме ги на силна фурна (функция грил) да се запекат, колкото да порозовеят леко. През това време слагаме спанака в тиган с малко олио и запържваме за около 2-3 минути. Прибавяме нарязания на кубчета домат, ригана, солта и черния пипер. Сваляме от огъня, разпределяме върху филийките, поръсваме със сиренето и кедровите ядки. Печем до готовност! Резултатът е хрупкави и ухайни брускети! Опитайте!

Тостове сърца
Може да зарадвате децата с най-обикновени тостове в различни форми – сърца, цветя, животни и прочие. Нужен ви е само бял хляб, формички за изрязване на сладки, боя за храна и тънка четка или клечка за уши, с която да “изрисувате” тостовете, а след това да ги запечете леко във фурната.

С това приключваме първата част на поредицата “Първи рожден ден”.
Надяваме се да сме ви били полезни и ви желаем успех в подготовката на едно от най-големите събития в живота на човек – Първият Рожден Ден!
Ако имате въпроси и/или предложения сме насреща!

Още публикации за Първият Рожден Ден

Един коментар

  1. Reblogged this on Една жена – една вселена and commented:

    Нунката на гости 🙂

  2. *Poli*

    Страхотни идейки, с нетърпение очаквам следващите!
    Може да добавите и декорация на интериора и масата като завършек на темата!
    Чудесни сте!

  3. *Poli*

    Супер! Вече съм харесала някои!

  4. Pingback: Първият Рожден Ден: Сладки изкушения « Всичко за детето

  5. Pingback: Оригинални парти теми за деца « Всичко за детето

  6. Pingback: Направи си сам… парти аксесоари! « Всичко за детето

Вашият коментар