Рецепти за деца с АБКМ

 

 

Предлагаме ви няколко рецепти за примерно дневно меню. Повече предложения може да откриете в линка, посочен в края на публикацията.

 

ЗАКУСКА


Супа от тиквички
30 г. тиквички
3 г. мазнина
3 г. лук
1,5 г. препечено брашно
3 г. ориз
копър
Нарязаните тиквички и лукът се задушават в малко вода и мазнината. Прибавя се препеченото брашно, всичко се залива с гореща вода и се прибавя оризът. След като всичко се свари се сваля от огъня и се поръсва с малкокопър. За по-малките деца, супата се пасира или се размачква с вилица.

 

ОСНОВНО


Пиле каша
сварени пилешки гърди
1 глава лук
2-3 супени лъжици брашно
2-3 стръка магданоз
1 малък морков
Гърдите се нарязват на ситно и се задушават заедно с лука в малко мазнина, прибавя се настърганият морков и вода, вари се докато омекнат зеленчуците. Леко се посолява. Отделно в хладка вода се размива брашното и се изсипва в тенджерата, бърка се докато се сгъсти и стане на каша. Поръсва се с магданоз.

 

ДЕСЕРТИ

Бисквити

1 ч.ч. едро брашно
1/2 ч.ч. гореща вода
1/2 ч.л. морска сол (захар)
1-2 ч.л. масло (зехтин)
Брашното се залива с горещата вода, в която е разтворена предварително морската сол и маслото. Пропорциите на брашното, водата и мазнината може да варират, така че да се получи меко тесто. Оставя се да се отпусне 5-10 минути. Ако се използва зехтин, а не масло, по-добре е той да се добави съм тестото, а не към горещата вода. Разточва се на тънък пласт и се изрязват бисквитките, но не се правят много малки, че лесно изгарят. Пекат се в предварително загрята фурна (180 град.) докато се подвият крайчетата. После се завиват в кърпа да омекнат. Могат да се съхраняват в хладилника (напр. увити в кърпа и поставени в кутия).

Всички рецепти може да откриете във форума на www.mamita-bg.com.

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

Един коментар

  1. Страхотно! 🙂 Много благодаря! За първи път попадам на такива рецепти, а те са изключително полезни за мамите на бебета с АБКМ, които често се чудят с какво по-разнообразно да си нахранят дребосъците 🙂

Вашият коментар