Рецепти от 5-ти до 12-ти месец: Зеленчукови пюрета и ястия

 

  • Пюре от чушки и картофи – От шестия месец, Време за приготвяне: 30 мин.

1 чушка (опечена и обелена), 1 средно голям картоф, малко краве масло, 1 средно голям морков, стрък магданоз (ситно нарязан), 35 мл кърма или адаптирано мляко

Картофът и морковът се варят, докато омекнат. След това се изсипват в дълбок съд, прибавя се и чушката и се пасират. Добавят се млякото, магданозът и маслото и се разбърква. След седмия месец към това пюре може да прибавите и 1 ч. л. безсолна извара.

 

  • Пюре с моркови и карфиол – От шестия месец, Време за приготвяне: 20 мин.

Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко

2 моркова, обелени и нарязани на кръгчета, 3 розички карфиол, 1-2 с. л. оризова каша, 30 мл кърма или адаптирано мляко

Сварете морковите и карфиола, след което ги размачкайте с кърмата или адаптираното мляко. Смесете с оризовата каша. Сервирайте пюрето охладено

 

  • Смесено пюре от зеленчуци – От десетия месец, Време за приготвяне: 30 мин.

1 картоф, парче прясно зеле, половин домат, 1 ч. ч. зеленчуков бульон, 1 ч. л. Захар, 1 ч. л. краве масло

Нарязаното зеле се задушава в кипяща вода до омекване. Смила се с пасатор или миксер. Картофът се сварява необелен в малко вода до омекване. Обелва се и се смачква в горещия бульон. Прибавя се смляното зеле. Сместа се вари 2-3 минути, докато се сгъсти. Накрая добавяме захарта, маслото и настъргания домат. Оставяме да ври още 2-3 минути.

 

  • Пюре от тиква – От дванайстия месец , Време за приготвяне: 20 мин.

250 г тиква, 100 мл прясно мляко, 15 г краве масло, щипка захар

Тиквата се вари на пара, намачква се с вилица и се поставя на огъня с млякото, захарта и маслото. Ако пюрето остане рядко, прибавете малко оризова или царевична каша (на прах), за да се сгъсти.

 

  • Ризото с тиква – От деветия месец, Време за приготвяне: 40 мин.

25 г масло, 175 г тиква, обелена и нарязана на кубчета, 1 малка глава лук, ситно нарязана, 175 г ориз (за ризото), 400 мл горещ зеленчуков бульон, 2 с. л. настърган кашкавал

Сварете тиквата на пара за около 5 минути. В дълбок тиган задушете лука в маслото на слаб огън. Сипете ориза и го варете 25 минути, като непрекъснато сипвате от бульона. Около 10 минути преди края прибавете тиквата и продължете да сипвате бульона, докато оризът напълно поеме течността. Поръсете с настъргания кашкавал и намачкайте ястието.

 

  • Зеленчуково пюре с разтопен кашкавал – От дванайстия месец, Време за приготвяне: 25 мин.

1 средно голям картоф, обелен и нарязан, 25 г настърган кашкавал, 1 тиквичка, 1 стрък нарязан магданоз, 120 мл мляко, малко масло

Сварете картофа, докато омекне. Отделно сварете тиквичката на пара за около 8 минути. Смесете зеленчуците и ги пасирайте, прибавете маслото, докато са още топли. Сипете постепенно млякото, прибавете магданоза. Поръсете с настъргания кашкавал и запечете във фурната за 1-2 минути.

 

  • Зеленчуци със сос – От дванайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.

75 г карфиол, накъсан на розички, 50 г броколи, накъсани на розички, 1 морков, изчистен и настърган, 50 г грах, замразен или консервиран, За соса: 15 г масло, 15 г брашно, 200 мл прясно мляко, 40 г настърган кашкавал

Задушете зеленчуците на пара за около 5 минути. Добавете граха и задушете за още 3 минути. За соса – смесете маслото, брашното и млякото в малък съд. Сложете го на слаб огън, като разбърквате, докато сместа се сгъсти достатъчно. Добавете кашкавали и изчакайте да се разтопи напълно. Сипете готовия сос върху зеленчуците и пасирайте.

 

  • Млечно-оризова каша с домати – От дванайстия месец, Време за приготвяне: 35 мин.

40 г ориз, 200 мл прясно мляко, 80 г кашкавал (сирене, извара), 1 с. л. Масло, 1 ч. л. доматен сос

Оризът се почиства и измива добре, залива се със студена вода и се вари десетина минути. Отцежда се и се исипва във врящото мляко. Вари се на слаб огън при постоянно разбъркване. Накрая се прибавят настърганият кашкавал (сирене), маслото и доматения сос.

 

  • Мусака с кускус – От дванайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.

350 г телешка кайма, 3/4 ч. ч. Кускус, 1 малка глава кромид лук, 1 с. л. Олио, 1/4 пакетче (30 г) краве масло, 2 яйца, 150 мл прясно мляко, 1 с. л. Брашно, магданоз, солКаймата се задушава в олиото и малко вода заедно със ситно нарязания лук. Посолява се и се поръсва с магданоз. Свареният кускус се полива с половината от маслото. В намазана с масло тавичка се изсипва половината кускус, върху него се разстила каймата и отгоре са разпределя останалият кускус. Мусаката се залива с добре разбитите яйца, брашно и мляко. Отгоре се поръсва с останалото масло. Пече се в силна фурна.

 

  • Мусака с картофи – От дванайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.

1/2 кг картофи (3-4 картофа), 100 г свинска кайма, 100 г кашкавал, 50 мл мляко, 70 г доматено пюре (може и доматен сок), 1/2 глава лук, джоджен и сол на вкус

Картофите се варят, обелват и пасират, след което се разделят на две равни части. Едната час се разстила равномерно в малка тава. Междувременно запържете ситно нарязаната глава лук и каймата в малко олио. Изсипете приготвената кайма и доматеното пюре върху картофите в тавата и разстелете равномерно. Всичко това се поръсва с част от настъргания кашкавал. В останалата част от картофите добавете джоджена и малко прясно мляко. Получената смес сипете в тавата и разстелете отново равномерно. Останалия настърган кашкавал поръсете отгоре и запечете във фурната до получаването на златиста коричка.

 

  • Отвара от зеленчуци – От дванайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.

1 морков, 100 г картофи, 50 г зеле, няколко зърна грах или фасул, 5 г краве масло, щипка сол, 700 мл вода

Грахът или фасулът се изчистват, измиват се със студена вода и се заливат с топла вода. След това се варят в затворен съд до омекване. Морковът и картофите се измиват, обелват се и се нарязват на дребни парчета. После се поставят в съда с граха и се варят с него още 20-30 минути, прибавя се солта и се прецежда през сито или намокрена марлена кърпа. Преди поднасянето се прибавя маслото. Зеленчуковата отвара се препоръчва вместо бульон при деца, които не бива да се хранят с мляко или месна храна

 

  • Спанак с ориз – От дванайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.

500 г спанак, 1/2 ч. ч. Ориз, бучка масло, 2 стръка пресен лук, 2 домата, 1 1/2 ч. ч. Вода, малко олио за задушаване

Лукът се почиства и се нарязва на ситно. Задушава се в малко масло или олио. Прибавя се предварително почистеният, измит и нарязан спанак. Задушава се около 3 минути. Сипва се водата и се добавят оризът, нарязаните домати и останалото масло. Посолява се на вкус. Яститето се пече 15-20 минути на умерена фурна. Поднася се с кисело мляко или настърган кашкавал.

 

  • Тиквички с ориз – От дванайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.

1 средно голяма тиквичка, 1/2 глава лук, 1-2 домата (може от консерва), 1/2 ч. ч. Ориз, 3 с. л. Олио, копър, сол

Ситно нарязаният лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавя се почистената и нарязана на дребни кубчета тиквичка. Задушава се, докато омекне. Последователно се добавят оризът, настърганите домати и солта. Долива се гореща вода и ястието се вари на тих огън. Когато стане готово, се поръсва със ситно нарязан копър.

 

Царевично пюре – От дванайстия месец, Време за приготвяне: 15 мин.

200 г царевица, 50 мл сварено прясно мляко, 1 ч. л. захар

Отделете царевичните зърна от кочана. Сварете ги, докато омекнат. Отцедете ги, добавете млякото и захарта. Пасирайте около 30 секунди до получаването на еднородна смес.


Още рецепти Biberon и от форума на БГ-Мамма тук и тук.

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: