Контролиран плач или как да „тренираме“ детето да спи

Ако четете това, най-вероятно сте на прага на силите си от безброй безсънни нощи и будещо се и плачещо дете. Търсите магически начин да махнете с ръка и да видите своето ангелче спящо. Няма да е толкова лесно, но все пак има надежда и ще я откриете в следващите редове.

Когато става въпрос за контролиран плач, не се има предвид да оставите детето денонощно да плаче, когато има причина за това – никнене на зъби, глад, някакво заболяване. Тук ще се концентрираме на онова ридание в ранните часове, когато всички трябва да спят. Това е съкрушителното нощно плаченето, което може да подлуди всеки родител и което някои бебета над 6 месеца усъвършенстват много добре. Те нямат нужда от нищо по това време на денонощието (хранене, лекарства или успокоение на чуждо място), но продължават да се будят нощ след нощ.

Експертите в този случай казват, че детето е придобило „неправилни асоциации за сън“ или преведено на бебешки език означава „свикнах да се будя, за да се гушкам в мама и тати“.

Доста често се случва детето да спи нормално няколко нощи подред, но след това тотално променя режима си, а вие много държите да се спазва това споразумение за нощен сън между вас. Но уви… другата страна е на различно мнение. Детето знае, че когато се събуди ще бъде гушнато и успокоено, а доста често това ще се случи и на гърда. Ако сте вие, ще искате ли това да се промени? Най-вероятно не. Защо тогава да не получите доза нежност в 4 сутринта?

Какви са опциите ви в тези моменти – да оставите детето да хленчи или да направите нещо по въпроса. Например да замените „грешните асоциации за сън“ с правилни такива.

Обучението за сън означава да оставите детето да се самоприспи, когато се събуди през нощта, а не да го вземате от леглото и да го приспивате вие. Това може да стане като напълно игнорирате факта, че то е будно и го оставите да поплаче или като откликнете, но по един по-хладен начин. Определено е трудно да се практикува тази „строга любов“ и както при всеки въпрос, свързан с родителството, има два лагера – на родителите, които смятат, че е „варварско“ да не се обърне внимание на детето и на тези, които са твърдо решени да се борят за чудото, наречено нощен сън.

Има различни методи как да научите детето си да спи нощем. Единият е с по-мек и нежен подход – успокояване и оставяне в леглото, а другият е по-тежък, но дава бързи резултати – контролираното плачене.

Успокояването и оставянето в леглото представлява многократно повтаряне на следните действия – гушкане на детето, говорейки му мили думички и обяснявайки, че сега е време за сън и трябва да спи в леглото си. Ако се разплаче, докато го оставяте в леглото обаче, трябва да го оставите и отново да го вземете и всичко се повтаря отначало. Така може да стигнете до 100 повторения първия път, но спокойно – има надежда! С всеки следващ път процесът по приспиване ще отнема по-малко време и така в един прекрасен момент вашето съкровище ще заспива само. Всичко е перфектно, нали? Но сигурно се питате колко време отнема това. Разбира се при всички е индивидуално. При някои отнема до 3 месеца, но при други има успех в рамките на месец. Всичко зависи от това дали вашето дете ще съдейства.

Контролираният плач е много ефективен и в рамките на 3 до 7 дни ще имате спящо бебе. Но всяка победа идва на определена цена, нали? Изисква се много воля и нерви, за да издържите и да не се пречупите, докато чувате как вашето бебе плаче. Идеята на този метод е да оставите бебето в леглото и да излезете от стаята. Бебето неминуемо ще започне да плаче. След 5 минути влезте в стаята и го успокоите като му поговорите и го погалите, но без да го вземате. Излезте от стаята. Следващият път отидете след 10 минути, после след 20 минути, след половин час и така докато бебето заспи. С всяка следваща нощ бебето ще се предава по-бързо, докато накрая се научи да заспива само.

Какво е важно да знаете преди да започнете.

Контролираният плач не се препоръчва за бебета под 6-месечна възраст, защото не може да се изключи вероятността бебето наистина да има нужда от вас, в повечето случай за храна. Знаете, че скоковете в растежа могат да направят бебетата много гладни и нервни.

Трябва да бъдете последователни. Не е добре, ако една нощ го правите, а на следващата – не. Също така е важно вашият партньор да се включи в инициативата. А най-важното е да не се предавате преди детето.

Не го правите само за себе си. Не се самообвинявайте, че вашето желание за сън е причина да започнете това обучение по заспиване. Самоприспиването на детето ще се отрази благотворно и на двете страни и ще имате по-пълноценно прекарване на времето, когато сте будни.

Детето няма да ви обича по-малко на сутринта. Факт!

Включете се в нашата анкета „Бихте ли практикували ‘Контролиран плач’?

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

Един коментар

  1. Pingback: Анкета: Бихте ли практикували „Контролиран плач“ « Всичко за детето

  2. fleur :)

    Ох, много е тежко! Но понякога наистина нямаш избор! Но като започнат да спя по цяла нощ, се успокояваш, че е било за добро….

  3. Ани-д

    Тежко, тежко , ама сега след 10 дни вече спим и двамата като хората! Ами 10 месеца безсъние ми бяха достатъчни. диди, страхотно е написано, благодаря ти! При нас проработи първия метод, но само с успокояване в леглото, без да го взимам и то само през нощта. С второто ми дете обаче съм практикувала и втория, защото при него първиятт не даде резултат:))) Може и това ме прави ужасна майка, но за мен по-важно е децата ми да се наспят добре през нощта и да имат свежа майка, която да може да се грижи за тях през деня!

Вашият коментар