Зимни занимания у дома: леден замък

Ако у дома си имате фенове на Frozen (Заледеното кралство), това е за вас 🙂 Построяването, а след това и разрушаването на ледения замък на Елза, беше много забавно и за малки, и за големи. Разбира се, изисква се предварителна подготовка на строителните материали – ледените блокчета в различни форми и размери е желателно да се направят предходния ден. За оцветяването на водата може да се ползват бои за храни или пък обикновени бои (аз просто топвах клечката за зъби в темперната боя и я разтварях в съответната формичка). За повече блясък и разкош може да се добавят глитър, конфети, мъниста, всякакви други бляскави неща като части от гирлянд в нашия случай за основата. Във фазата на построяването може да се изисква родителска помощ в зависимост от възрастта на детето, пък и ледените блокчета са малко по-подвижни отколкото очаквахме. Залепянето едно за друго става с вода. А когато замъкът е готов и му се налюбувате максимално, следва най-забавната част – разтопяването.

леден замък

За качествено разтопяване се ползват качествени материали – топла вода и сол. 😉 А понякога и в комбинация заедно 😀 Когато замъкът започне да приема нови форми, с пръстче може да се изследват гладките повърхности, където водата си е направила път и е разтопила леда, и назъбените повърхности, които са дело на солта. Може да си служите и с подръчни материали за обливане на обекта, например пластмасов черпак от детската кухня за игра. разтопяване леден замък

След това разрушаването се пренася в банята, където замъкът се слага под течащата вода на душа или се пуска да плува в напълнената вана. Тук е моментът за обяснения защо ледът не потъва и може да се споменат заледените полюси, белите мечки, плаващи на късове лед и всички останали животни от компанията им, които се наслаждават на минусовите температури. След като всички лъскави добавки са вече освободени от ледените прегръдки на формичките, следва „риболов“. 🙂 Така хем детето доволно от играта, хем майката, че няма да й се налага да почиства И това.

събиране на гирлянд

Готово!  Леденото кралство на Елза беше за малко с нас и направи вечерта ни много вълнуваща. 🙂

Advertisements

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: