Забавления по време на детско парти

Ако празнувате детски рожден ден у дома и имате поканени няколко дечица, не е лоша идеята да не разчитате само на храната и тортата като забавления. Трябва да имате готовност да насочите детската енергия не към хаотично бягане из цялата къща, а към организирани забавни игри. Ето няколко предложения:

Познай кухненските прибори

Една разновидност на асоциацията с думи. Предварително напишете на листчета имената на различни кухненски приспособления (бъркалка, шпатула, дървена лъжица, ренде, черпак и др.) и ги сложете в купа. Когато гостите идват, всеки тегли листче от купата. Ако детето не разпознае предмета, може да му го покажете в кухнята и да обясните за какво се използва. След това децата сядат и започват обясненията с думи, движения, показване.

Търсене на съкровище

Ако разполагате с достатъчно място, може да организирате истинско търсене на съкровище. За осъществяването на тази игра ви трябва само няколко листа хартия и малко време. Необходимо е да направите карта на района и за автентичност може да намачкате листа и дори да обгорите краищата. Разкъсайте я на няколко парчета и скрийте всички освен първото, като всяко парче съдържа подсказка къде е следващото парче от картата. Когато сглобят картата децата ще получат достъп до инструкциите за намиране на „съкровището“. Например „Направете 20 стъпки направо, завийте надясно, направете три скока напред, завъртете се на 180 градуса и направете три гигантски крачки назад.“ Може да включите завоалирано обясние какво точно представлява съкровището. Ако не правите голям рожден ден с много деца, това може да е подаръкът за рожденика. Или може да е втората игра.

Пинята

Това е е традиционен мексикански многоцветен контейнер, направен от хартия, картон или глина, чиято вътрешност се пълни с разнообразни бонбони, малки плодове, хранителни продукти или играчки. Окачва се на въже и виси от дърво, таван и др. Целта е децата да се редуват, удряйки пинятата с пръчка, но със завързани очи, докато някой я разкъса и тогава настъпва съревнование кой ще събере повече сладкишите, плодовете или играчките от вътрешността на пинята. Как се изработва пинята може да прочетете ето тук.

Ядене на локум

Това е забавната игра от Сирни Заговезни, която може да ви влезе в употреба много бързо, ако децата станат буйни и неконтролирани. Завържете едно парче локум/халва на конец и го завъртете сред децата, а те едно след друго трябва да се опитват да го уловят с уста и със завързани очи.

Танци и столове/възглавници

За тази игра ви трябва свободно място и няколко столова/възглавници (с един по малко от броя на децата). Пуснете музика, на която децата да танцуват в кръг около столовете/възглавниците. Когато музиката спре трябва всеки да си намери стол и да седне. Който не е успял, отпада от играта, а вие махате един стол. Така играта продължава, докато остане един победител, който ще спечели някаква малка награда (или второ парче от тортата).

Пукащи дупета

На всички деца се раздава по един  надут балон, като целта е участниците да спукат балоните с дупета (сядайки върхи тях). Победител е този, който първи е спукал балона. За да пробудите по-голям интерес у малчуганите, може да скриете по един бонбон вътре в балоните още преди да ги надуете.

Цветотърсачи

Подгответе си много цветни листи и ги разпръснете по пода в помещението. Пуснете музика и танцувайте с малчуганите. Когато кажете стоп или спрете музиката, веднага извикайте цвета върху, който трябва да стъпят децата. Целта на играта е децата бързо да намерят листа със съответния цвят, да се спасят и продължат участието си в играта. Тези, които  не се справят с намирането на цветовете изгарят, но пък се присъединяват към екипа на журито.

Ако пък децата имат нужда от кротки моменти, то тогава може просто да  седнат в кръг и да подарят подаръците си, а рожденикът да ги разгледа един по един и да изчете картичките.

За най-малките е най-добре да има забавления с клоун, игри с балони (пукането им също се включва), музика и танци.

Още парти идеи ще откриете тук.

текст: Всичко за детето 

източници: www.akvarelo.comwww.popantofi.comwww.momswhothink.com

Advertisements

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

One comment

  1. Диди предложенията са много забавни. Благодаря ти, че ги сподели 🙂
    Ще ги приложа с най-голямо удоволствие на тазгодишните рожденни дни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: