Иде Благовещение – време е за пробиване на уши

 

За всяка майка на момиченце неибежно идва моментът, в който си задава въпроса „С обици или без?“. Тогава се появяват и много други съпътстващи процедурата въпроси като кой, кога и с какво да пробие ушите на отрочето ви.

В народния ни календар има дата за тази процедура – на Благовещение. Смята се, че тогава раните са най-благи и бързо зарастват. Затова от няколко години на 25 март всички козметични салони и медицински центрове се пълнят с майки, желаещи дъщерите им да се сдобият с обици.

Кога е добре да пробием  ушите на малките момиченца? По този въпрос има много и най- разнообразни мнения, които варират от  2-3 месечна възраст до “когато сами си поискат”.

Някои пробиват ушите на децата си, докато са все още новородени. Наистина няма известна медицинска причина да се изчаква. Но процедурата крие известни рискове. Невинаги пробиването на уши се прави с подходящата техника и от добре обучени за работа с деца специалисти. Ако пистолетите за пробиване не са стерилизирани, ще се повиши рискът от заболяване от хепатит или някаква друга инфекция.

Не е вярно, че колкото са по-малки, по-малко ги боли, болката е една и съща и при малките, и при големите, просто бебетата няма да си спомнят за нея след време.

На въпросът „кой да извърши тази манипулация?“ отговорът е ясен – задължително пробиването трябва да се извърши от медицинско лице в специализирано заведение.

С какво? Докато преди години вариантите бяха няколко, то днес  ушичките се пробиват с пистолет.. В медицинските центрове и добрите козметични салони преди всяка процедура пистолетът се стерилизира.

текст:  Всичко за детето 

снимка: интернет

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

One comment

  1. Pingback: Анкета: Кога пробихте или ще пробиете ушите на дъщеря си? « Всичко за детето

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: