Здравословно хранене на деца от 3 до 7 години

 

Правилното хранене и възпитание на децата са двете най-важни осъзнати задължения на родителите. С раждането на децата започват и грижите за тяхното хранене, от което зависи здравето, растежа и развитието им.
Възрастта от 3 до 7 години е особено подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните и са в период на изграждане на своите хранителните навици.
Неблагоприятни последици за здравето на децата оказват недохранването, прехранването, а също така и небалансираното хранене.
 Показатели за адекватно хранене на децата са стойностите на ръста на детето за съответната възраст и теглото му съобразно ръста.


ЗА ВАС, РОДИТЕЛИ!
ПРЕПОРЪКИ
ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА

        Препоръка 1: Осигурявайте редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна
• Осигурявайте максимално разнообразие в консумацията на храни – препоръчва се в рамките на 2 седмици да не се допуска повторяемост на ястията;
• Включвайте ежедневно в менюто на децата представители от 4 – те основни групи храни: хляб, зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки;
• Хранете децата си четири пъти дневно, тъй като редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. На един прием детето не трябва да консумира повече от 350 – 400 г храна. Закуската е важна и не трябва да се пропуска!
• Отделяйте достатъчно време за хранене на децата, в приятна обстановка, което ще създаде и затвърди у тях навици за правилно хранене.

Препоръка 2: Ограничавайте консумацията на тестени и сладкарски изделия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти
– Включвайте в менюто на децата си пълнозърнест хляб (поне 2 пъти седмично), макаронени изделия (1 път седмично) и зърнени храни (жито, ориз, овесени ядки, царевица и други).

        Препоръка 3: Предлагайте ежедневно разнообразни зеленчуци и плодове
• Осигурявайте през всички сезони на годината разнообразие от пресни, замразени, сушени, консервирани плодове и зеленчуци;
• Предпочитайте суровите зеленчуци и плодове, тъй като при кулинарната им обработка част от съдържащите се в тях витамини се разрушават;
• Предлагайте пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене.

        Препоръка 4: Използвайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол
• Осигурявайте ежедневно в храненето на децата мляко и млечни продукти;
• Избирайте прясно и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5 -2%) или обезмаслено (0,1 – 0,5%);
Обезсолявайте саламуреното сирене.

        Препоръка 5: Замествайте тлъстите меса и месни продукти с птиче, телешко месо и риба
• Ограничавайте предлагането на колбаси до 2 пъти в седмицата;
• Предлагайте риба един – два пъти седмично;
• Отстранявайте кожата от птиците и видимата мазнина от месото преди готвене.

        Препоръка 6: Ограничавайте приема на мазнини
• Замествайте животинските мазнини с растителни;
• Добавяйте възможно най-малко количество мазнина при приготвяне на ястията.

Препоръка 7: Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти
• Ограничавайте консумацията на захарни и шоколадови изделия, сметанови и сиропирани сладкиши. Избягвайте газираните напитки;
• Ограничавайте количеството на добавената захар към млякото и чая.

Препоръка 8: Ограничавайте общия прием на сол за деня
• Намалявайте количеството на добавената сол при приготвяне на ястията и салатите;
Не поставяйте солници на масата по време на хранене;
• Ограничавайте употребата на туршии през зимния сезон до 2 – 3 пъти седмично.

        Препоръка 9: Приготвяйте храната по безопасен начин, спазвайки правилата за хигиена. Използвайте щадящи кулинарни технологии
• Купувайте храна в чисти и с ненарушена цялост опаковки;
• Пазарувайте от сигурни източници;
• Преди покупка четете етикета;
• Обръщайте внимание на срока на годност на продукта;
• Спазвайте хигиенните изисквания при приготвяне и съхранение на храната;
Обработвайте храната чрез варене, задушаване и печене (на фурна, скара или грил).
        Необходимо е да знаете, че:
*При варене зеленчуците трябва да се поставят в кипяща вода, която да ги покрива. По време на цялото варене съдът трябва да е плътно затворен с капак.
*Солта се добавя в края на термичната обработка.

 

източник: http://www.riokoz-vt.com/

снимка: интернет

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: