Колко сериозно е да бъдеш родител?

20120227-215631.jpg

Мнозина от нас си задават този въпрос не преди да решат да имат деца, а след като започнат да ги отглеждат и възпитават.
Възпитанието – един от най-важните елементи в отглеждането на едно дете. То го формира като човек.
Как да подходим при този така важен елемент от целия пъзел? Да се вслушаме в съветите на бабите и дядовците, или да се вслушаме в интуицията и вътрешния глас на сърцето ни, или да следваме съветите на специалистите? За своите деца аз избрах комбинация между вътрешния глас на сърцето си и съветите на психолозите. И като че ли съм доволна от резултата. 🙂
Ако вашите деца са тихи, кротки, усмихнати и спокойни, то вие сте от богопомазаните и не е необходимо да си губите времето да четете редовете по-надолу. Те са за децата със собствен поглед върху света, за децата с огромен прилив на енергия, за тези, които отстояват позицията си, за онези, които имат различно мнение от това на родителите си… Това, да ви кажа, не ги прави невъзпитани – прави ги индивидуални човешки същества със
собствено мнение. Ако вашето дете е енергичен индивидуалист, то може би вие вече сте на ръба на силите си в отглеждането му. Аз се успокоявам с факта, че психолозите твърдят, че това е най-нормалното състояние за едно дете на тази възраст (3-7 години) – да бъде енергично, любознателно и самостоятелно. Важно е ние, родителите, как възприемаме това и как успяваме да овладяваме буйните енергични приливи.
Тук на помощ идва опитът за дисциплина на детето. Би било добре да се създадат правила и детето да е наясно с тях.
Така комуникацията ни с него се улеснява, защото то ще е наясно какво се изисква от него. Не бива да се подценяват правилата с лека ръка, защото примерно бабата на детето е казала: „ами то е още дете, не разбира…“. За мен това е просто нежелание да се занимава човек с детето си и го оставя да прави каквото реши, защото то „не разбира“.
Аз прилагам метода за стимулиране на добро поведение. Винаги поощрявам, когато синът ми се е заиграл самостоятелно и кротко. Казвам му, че това ми харесва и одобрявам идеята му за играта, която му е хрумнала.
Така той е щастлив, че съм забелязала, че прави нещо хубаво. А в обратния случай – когато правим забележки при буйно поведение само си правим лоша услуга, защото детето решава, че ще привлече вниманието на родителя само и единствено като щурее. За това винаги предпочитам да го похваля, че се държи добре, отколкото да го смъмря, че прави нещо, което не ми харесва. Когато децата ни играят мирно и кротко и не ги усещаме, че са около нас, просто не обръщаме внимание на заниманията им, но когато започнат да вдигат шум и да напомнят за себе си – тогава веднага у нас напира желанието да направим забележка и по този начин ги стимулираме да си „просят“ внимание с шумни игри и поведение, което не ни се нрави.
За да изградите у детето си добри навици е хубаво да се започне с възпитанието още от самото му раждане, чрез комуникацията ни с него. Начинът, по който се отнасяме с децата си на по-късен етап рефлектира върху нас родителите. Важно е да се държите с едно дете като с равен. Ако искате да му кажете нещо, което не ви харесва в неговото поведение, клекнете или седнете срещу него, така че да сте в позиция „очи в очи“ и му говорете с нормален, обяснителен тон. Понякога ще е направило някоя щуротия, на която едва ли бихте могли да си овладеете тона, но се постарайте! 🙂
Да, ще се случва и да се развикате, аз не познавам майка с железни нерви. В такъв случай е добре да се извините след това като утихнат страстите на детето си. Да му кажете, че не сте била права като сте избухнала така, но просто сте била много ядосана. Важно е детето да се чувства спокойно, а не виновно.
Възможно е нещата понякога да не вървят толкова гладко, колкото би ни се искало. Въпреки положителното отношение към детето е вероятно то да не е на кеф и просто да не му се слуша в този момент. Случва се да се прибягва и до наказания. Прибегнете ли веднъж до наказание е важно то да не е просто заплаха, за да укротите детето си, а да бъде изпълнено. В противен случай подлагате на съмнение авторитета си в неговите очи и това на по-късен етап ще ви донесе само и единствено проблеми. Решите ли, че ще наказвате – правите го до край! За това внимавайте с какво наказание ще подходите – да бъде изпълнимо и конкретно, а не: „Повече НИКОГА няма да…гледаш телевизия, примерно“. Това нито е реално, нито е изпълнимо. Чрез наказанието детето трябва да разбере и осъзнае грешката, която е допуснало и да запомни да не я повтаря.
Много е важно и как говорите с децата си. Какви думи използвате и как ги подреждате в изречението. За да може бебето да изживее пълноценно периода си на опознаване на света е добре да не забранявате с краткото и ясно: „НЕ!“. По-добрият вариант е да обезопасите добре къщата си, да вдигнете високо скъпите и важни вещи за вас, така че да ви се налага възможно най-малко да използвате „не!“ – единствено за животозастрашаващи уреди и предмети – контакти, печки… И винаги след като кажете „не!“ обяснявайте защо е забранено – ВИНАГИ обяснявайте. И на по-късен етап, когато бебето вече е дете и забраните нещо – казвайте му защо го забранявате.
Отглеждането и възпитанието на едно дете е сериозна отговорност, но и възможност да бъдеш приятел с детето си, за да може то да ти има доверие и да се разбирате по-добре. Нека не забравяме, че децата ни са отделни от нас човешки същества, които имат свой поглед на света, свои желания и интереси, които може и да са различни от нашите.
Много полезна информация за възпитанието може да намерите в следните книги, които на мен много ми помогнаха:
1. „Изкуството да бъдеш родител“, д-р Фицхю Додсън
2. „Как да приучим децата си към дисциплина“, д-р Фицхю Додсън
3. „Как да общуваме с детето“, Юлия Гипенрейтер

текст: Таня за Всичко за детето

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: