Как да предизвикаме интерес у детето в различни области

20120223-230739.jpg

С раждането на едно бебе се променя и светоусещането на родителите му и най-вече майка му. Започваме да мислим по различен начин. Естествено, на първо място винаги е бебето и всички идеи се въртят около него – да си има всичко, да е обгрижвано, обичано, да бъде щастливо. Купуваме купища играчки, на които е твърде възможно то въобще да не обърне никакво внимание. Винаги искаме най-доброто за него. Но дали, всъщност, знаем какво е най-добро за него? Какво би искало то, за да бъде щастливо? Дали една скъпа играчка, която ще бъде счупена и забравена, има същата емоционална стойност като нещо, което бихме направили за своето дете и то да остане във времето?
Мнозина майки правят дневник на своите деца. Това остава скъп спомен за цял живот.
Ако живеете в къща и разполагате с двор бихте могли да засадите дърво при раждането на детето си. А на първия му рожден ден бихте могли да засадите покрай дървото и цвете и така да направите собствена „Градинка на рожденика“. Така може да отбелязвате всеки следващ рожден ден на детето, като всяка година добавяте по някое растение към градинката му. Така ще предизвикате интереса и любопитството му към природата, ще го научите да се грижи и дарява живот на растенията. Ще поставите основите за възприемането и отношението му към околната среда и ще развиете неговото умение за обгрижване.
Разбира се, вие може да измислите някоя друга традиция, която да ви доставя удоволствие през годините и да радва детето ви. Тук е мястото да развихрите своето въображение. Ако имате някое творческо хоби, бихте могли да го приложите веднага.
Аз, за съжаление, не рисувам хубаво, иначе бих рисувала по една картина за всеки от рождените дни…
Можете да създадете традиция всяка година, на някоя значима дата за вашето семейство да си правите пътешествия из страната и да запознавате детето си с природата и забележителностите. Ние събираме печати в туристически книжки за 100-те забележителности на България. Така се стараем да запознаем детето с историята на България и на хората, които са живяли преди нас и са оставили такова прекрасно наследство.
За да стимулирате желанието на детето да се интересува от изкуство, можете да го водите при всеки специален случай на куклен театър, на музикален театър, на кино, на концерт, на изложба. Възможностите са много. Винаги е хубаво да се съобразяваме с желанието и интересите на детето, а не да го водим някъде просто да отбием номера. Ако детето се интересува от динозаври, насекоми, животни – заведете го в природонаучния музей. Ако детето ви се интересува от скали и вкаменелости – заведете го в „Земята и хората“.
Въобще формирането на интересите му трябва да започне от ранна детска възраст. Това съвсем не означава, че трябва да не мислите за нищо друго и само това да правите. И 5 свободни минути на ден може да са достатъчни, по-важно е как ще ги използвате. Не е необходимо да му “висите” постоянно над главата, а тъкмо напротив – дайте насоки и оставете детето само да се справя като помагате, когато ви помоли. Една игра на “Война” с карти ще помогне на детето да научи кое число е по-голямо от друго, ще му помогне да следва и да се подчинява на правила, ще тренира волята му за победа. Игрите на карти стимулират логическото мислене. Може да включите и други подобни игри – домино, морски шах, точки и тирета. Тъкмо ще имате интересни занимания през дългите зимни дни.
За съжаление живеем доста забързано и напрегнато. Не разполагаме с толкова време, колкото бихме искали да отделяме на децата си. Времето не стига да бъдете едновременно най-добрата майка, най-добрата съпруга, най-добрата домакиня, най-добрата жена, освен ако не сте някой супер герой и имате свръхестествени сили.
Подозирам, обаче, че Вие сте нормално човешко същество, на което му се спи, изморява се лесно, раздразнително е и вечно няма време. Ето защо е необходимо да се възползваме от всяка възможност, за да покажем на децата си нещо ново и интересно, да им показваме, че ги обичаме и ценим, въпреки че понякога се налага да се поскараме.
Създаването на семейни традиции ще ни помогне да поспрем в ежедневието и да се насладим на неповторими моменти с децата си. Това са моменти, които ще оставят траен спомен на децата, ще формират интересите им и нагласата им към живота. Това не би могла да им даде нито една играчка, независимо колко скъпа е тя!

текст: мама Таня за Всичко за детето

снимка: интернет

Още от същия автор:
Комуникацията с бебето през погледа на майка на едно дете и половина

Advertisements

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: