Еднополовите двойки и отглеждането на дете

Въпреки, че по мои лични наблюдения толерантността в България е повече на думи, от колкото на действия, светът става все по-свободомислещ и все повече държави приемат гейовете и лесбийките като напълно нормални хора, без да се впечатляват от сексуалната им ориентация. В някои страни дори законово са легализирани еднополовите бракове – Аржентина, Белгия, Канада, Исландия, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, ЮАР, Швеция, както и някои щати на Бразилия, Мексико и САЩ. След въпроса за брака, разбира се, идва и въпроса за отглеждането на деца от хомосексуални родители. Това е една дълга и остра дискусия, срещу чиято теза стои силна опозиция. Както може би става ясно, аз съм за отглеждането на деца от еднополови двойки. По мое мнение, най-важното за едно дете е да расте обичано и обгрижвано, и това дали има мама и татко, или двама татковци, или две майки, няма кой знае какво значение. За детето ще бъде съвсем естествена и нормална ситуация, децата приемат всичко без предразсъдъци, просто трябва да им бъде обяснено, че има най-различни видове семейства и не всички са като тяхното. Всъщност това трябва да бъде обяснено и на децата на хетеросексуалните родителите, защото така се поставят основите на толерантността у тях. Привърженик съм на мнението, че сексуалната ориентация ни е заложена при раждането и отглеждането на дете от родители от един и същи пол, няма да повлияе на влечението на детето към определен пол, то ще бъде привлечено от това, което му е заложено, независимо какви родители го отглеждат. Винаги се слага и под въпрос дали хомосексуални двойки могат да бъдат добри родители и да се отнесат с необходимата сериозност към отглеждането на деца. При по-голямата част от хетеросексуалните двойки възможността да имат деца е безплатна привилегия и даденост, за която те не е необходимо да се борят. При хомосексуалните двойки това не е така. За да има дете една такава двойка, връзката на партньорите трябва да е добре узряла и улегнала, за да вземат това решение и разбира се, трябва да имат определено задоволително материално положение, в противен случай, просто няма как да им бъде разрешено осиновяване или няма как да платят на донор или сурогатна майка. И разбира се, преди всичко, означава, че това дете е силно желано от тях. С други думи, хомосексуална двойка, която желае да има деца и прави постъпки за това, може да подсигури всичко, което една хетеросексуална двойка, с невъзможност да има деца по естествен начин, но с силно желание за такива, може да подсигури. Това за мен автоматично прави гейовете и лесбийките добри родители, или поне толкова добри, колкото и всички останали са. Подчертавам, че това е моя лична позиция и не ангажирам другите автори с нея.

Хомосексуалните двойки могат да станат родители по няколко начина:

– чрез съвместно попечителство с родител от другия пол(това се случва най-често, когато въпреки ориентацията си, хомосексуален индивид е имал хетеросексуална връзка, преди осъзнаването или признаването на сексуалността си)

– осиновяване

– отглеждане на деца като приемни родители

– чрез донорство на сперма

– чрез донорство на яйцеклетка и сурогатна майка

Първият случай е най-безпроблемен, защото хомосексуалният родител е и биологичен на детето, и няма как родителските му права да бъдат отнети на база сексуална ориентация, освен ако, разбира се, не говорим за страна, в която хомосексуалността е незаконна (да, за съжаление все още има такива). В някои държави обаче законово са уредени и разрешени и другите начини, даващи възможност на еднополови партньори да станат родители. Осиновяването на дете от родители от един и същи пол е напълно законно в следните държави – Андора, Аржентина, Белгия, Бразилия, повечето щати на Канада, Дания, Исландия, Холандия, Норвегия, ЮАР, Испания, Швеция, Англия, Уелс, Шотландия, Уругвай, както и в някои щати на Австралия, Мексико и САЩ. В следните държави пък е разрешено при хомосексуални двойки единият партньор да осиновява рожденото (а в някои случаи и осиновеното) дете на своя партньор – Финландия, Германия, Гренландия, Израел (при определени условия), Словения, австралийския щат Тасмания и американския щат Пенсилвания.

Разбира се, и в държави като нашата, макар да не е законово уредено, има възможности и начини, които се и практикуват, за да отглеждат еднополовите двойки дете заедно. В България напоследък се среща осиновяването „на черно”, при което лекар свързва двойка желаеща да осинови дете с бременна, която има намерение да остави детето за осиновяване. След заплащане на известна сума на лекаря и бременната, когато детето се роди, още в родилния дом мъжа от двойката припознава детето и при изписването двойката взима бебето директно вкъщи. Скоро след това биологичната майка се отказва по съдебен ред от права върху детето, а жената от осиновяващата двойка осиновява детето без проблем, тъй като то се води биологично дете на съпруга й. Този начин е нелегален и мисля, че донякъде стимулира някои жени да забременяват само с цел да „продадат“ бебето на бездетна двойка, но съвсем спокойно може да бъде използван и от двойка гейове, с разликата че при тях само единия ще може да бъде законен родител на детето и да има родителски права над него. Но всичко би било много по-лесно и правилно, ако се улеснят процедурите за осиновяване от хетеро двойки и се разреши осиновяването от гей и лесбийски двойки. Това ще предотврати много закононарушения и ще даде по-голяма възможност за защита правата на децата.

По света, на местата където е позволено, много щастливи родители от еднополови двойки вече са се възползвали от възможността да отглеждат дете. Срещали сме го и по някои филми и сериали, веднага давам за пример двойката Камерън и Мичъл от сериала „Модерно семейство” и тяхната дъщеричка Лили. Еднополовите родители обаче не съществуват само в холивудските сценарии, а и в действителност и за завършек на тази статия ето ви няколко известни личности с хомосексуална или бисексуална ориентация, които са и горди родители. Някои от тях не са добре познати в България, но са добър пример.

Рики Мартин

Световно известният певец става баща на близнаците Матео и Валентино чрез сурогатна майка, през август, 2008-ма година. Въпреки отдавнашните слухове за ориентацията си, Рики Мартин признава своята хомосексуалност чак през месец март, 2011-та година. Според статии в интернет, в отглеждането на двете деца на Рики помага сегашния му приятел Карлос Гонзалес Абея.

Нийл Патрик Харис и Дейвид Буртка

Те са една от най-любимите ми гей двойки и родители. Нийл е познат в България най-вече с ролята си на Барни в сериала „Как се запознах с майка ви“. Дейвид също има малка роля в този сериал. Двамата са заедно от април, 2004-та година. На 12.10.2010г. , чрез сурогатна майка, те стават родители на близнаци – момчето Гидеон Скот и момичето Харпър Грейс.

Мелиса Етеридж

Мелиса е американски рок музикант. Тя признава хомосексуалността си през 1993-та година. С бившата си партньорка Джули Сайфър, чрез донор на сперма, през февруари, 1997-ма година, тя става родител на момиченце – Бейли Джийн, а през ноември 2008-ма на син – Бекет. Със следващата си партньорка Тами Лин Майкълс, отново чрез донор на сперма, на 17.10.2006г., тя става отново родител, този път на близнаци – Джоуни Роуз и Милър Стивън. Мелиса се разделя и с Тами, но продължава да се грижи и да приема четирите деца (нито едно от които родено от нея) като за свои собствени.

Верн Йип

Той е интериорен дизайнер, известен в САЩ като водещ в телевизионния канал TLC, който може да се гледа и в България. Верн и партньора му Крег Коч стават родители два пъти – през януари, 2010-та година на Гевин Джошуа Манокс и през март, 2011-та на Вера Лилиан Беатрикс, и двата пъти чрез сурогатна майка.

Кат Кора

Тя е известна в САЩ с участието си в готварско реалити предаване. Със партньорката си, Дженифър Кора, благодарение на донори на сперма, имат и отглеждат четири сина – Зоран, Кайе, Тачър и Наш. Първите трима са родени от Дженифър, последния е роден от Кат, като двете жени са бременни почти по едно и също време и синовете им Тачър и Наш се раждат през три месеца.

Синтия Никсън

Актрисата е най-известна с образа си на Миранда в сериала „Сексът и градът“. От предишна хетеросексуална връзка Синтия има две деца, които сега отглежда. Със сегашната си партньорка Кристин Маринони са родители на сина си Макс Елингтън Никсън Маринони, който Кристин ражда.

Мери Чейни

Както може би се досещате по името, тя е дъщеря на бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни. С партньорката си Хедър По, Мери има две деца – Самюел Дейвид и Сара Лин. И двете са родени от Мери.

Елтън Джон

Световно известния певец и партньора му Дейвид Фърниш стават родители на Закари Джаксън Левън Фърниш Джон, през декември, 2010-та година, чрез сурогатна майка. През 2009-та двамата се опитват да осиновят момченце, болно от СПИН, от украинско сиропиталище, но им отказват заради възрастта и сексуалната им ориентация.

Дан Савидж

Американски автор и журналист, водещ рубрика със съвети и коментари на тема секс. Със съпруга си Тери осиновяват сина си Ди Джей, след сватбата им в Канада през 2005-та година.

Сара Гилберт

Американска актриса, участваща с редица малки и средни роли в сериали като „Розан“, „24“, „Уил и Грейс“, „Спешно отделение“, „Частна практика“, „Теория на големия взрив“, „Анатомията на Грей“. С бившата си партньорка, Алисън Адлър, Сара има две деца – роденият от Алисън син Леви Ханк и родената от Сара дъщеря Сойер. Двойката се разделя, но двете продължават да поделят попечителството и върху двете деца.

Анис Паркър

Aнис Паркър е настоящия кмет на американския град Хюстън. Тя открито заявява своята сексуалност. С партньорката си Кати Хъбард имат две осиновени дъщери и момче, за което се грижат като приемно семейство.

Роузи О’Донъл

Американска актриса, комедиант и водеща, станала известна най- вече с предаването си „Шоуто на Роузи О’Донъл“. Роузи официално обявява хомосексуалността си през 2002-ра година. Заедно с бившата си съпруга Кели Карпентър, тя осиновява три деца – Паркър Джарен, Челси Бел и Блейк Кристофър. Двойката има и четвърто дете – Вивиан Роуз, родена от Кели, зачената с помощта на донор на сперма. Въпреки раздялата на Роузи и Кели, двете поделят попечителството и над четирите деца.

Уанда Сайкс

Уанда е американска актриса, комедиант и сценарист. Има роли във филми като „Свекървище“, „Моята супер бивша“, ‘Рио“ (само гласа), „Всемогъщия Еван и т.н., както и в редица сериали. Въпреки предишен брак с мъж, през 2008-ма Уанда обявява, че е лесбийка. Със съпругата си Алекс имат две деца близнаци – Оливия Лу и Лукас Клод, родени от Алекс през 2009-та година и заченати благодарения на донор на сперма.

А ето ви и няколко известни личности, чиито родители или единия от тях са били с хомо или бисексуална ориентация.

Ана Матроник – вокалистка на групата Scissors Sisters. Баща й, който се развежда с майка й, когато Ана е на три, е гей, който умира от СПИН, когато тя е на 16.

Ан Хеч – баща й признава, че е гей, когато открива, че е болен от СПИН.

50 Cent – рапърът Фифти Сент е дете на самотна, бисексуална майка. Тя умира, когато той е на 8, отглеждат го родителите на майка му.

Джоди Фостър – бащата на Джоди напуска майка й и преди раждането й. Джоди и четиримата й братя и сестри са отгледани от майка си и партньорката й Джоузефин Домингез.

Наташа Ричардсън – дъщеря на актрисата Ванеса Редгрейв и режисьора Тони Ричардсън, който е бисексуален и умира от СПИН през 1991-ва година.

Рене Русо – бащата на Рене изоставя семейството, когато тя е двегодишна. След това майка й се осъзнава като лесбийка. Рене е споменавала в интервюта, че лесбийките, приятелки на майка й, са помогнали много повече в отглеждането й, отколкото собствения й баща.

текст: Всичко за детето

автор: Събина Брайчева(Rois)
снимки: интернет

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: