Витамин Д за щастливи деца

 

Учени от университета в Бристол са установили, че децата, които имат по-ниско съдържание на витамин Д в кръвта, по-често страдат от меланхолични и депресивни състояния.

Според последните изследвания високите съдържания на „слънчевия“ витамин намаляват с 10% вероятността от проява на депресия.

Учените са изследвали 2700 деца на възраст от девет до 12 години и са проучвали нивата на витамини в организма им.

Витамин Д се „събира“ от слънчевата светлина чрез кожата, но някои мазни риби, като риба тон например, също имат високо съдържание на този подобен на магнезия природен антидепресант.

Според изследователите има два вида витамин Д – Д2 и Д3. Те уточняват, че именно Д3 предпазва от депресия и помага за справяне със стреса.

Водещият на проучването – д-р Анна-Майя Толпанен, споделя, че все още трябва да бъдат направени много изследвания, за да могат да бъдат съставени по-ефективни хранителни режими, богати на витамин Д, чрез които да се лекуват различни заболявания.

Проблемът е, че хората не винаги успяват да си набавят нужните количества витамини. Що се отнася до децата – тяхното меню трябва да е разнообразно и здравословно, като също така е добре да прекарват повече време навън, сред природата, изпълнявайки различни видове физическа активност.

Източник: vesti.bg

Снимка: интернет

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: