Самотни родители


Независимо какво ви е направило самотни родители – развод, раздяла или смърт на партньор, самотните родители са изправени пред много по-различни предизвикателства от тези, които влизат в родителството като част от двойка. Самотния родител носи със себе си бремето на отговорността, което понякога може да изглежда непреодолимо, не само няма кой да помогне с ежедневието и бита, но и не разполагате с някой, с когото да споделяте емоционалните върхове и спадовете на родителския опит. Понякога може да изглежда много самотно пътуване.

Техники на оцеляване

Много самотни родители започват да се чувстват изолирани в заобикалящия ги свят, който изглежда пълен с двойки с деца. Лесно е да влезете в коловоз, което не е полезно за вас или за вашите деца, така че тук ще намерите някои стратегии за справяне, които други самотни родители намират за полезни:

– Опитайте се да се срещате с други родители в същата ситуация, потърсете например в различни интернет сайтове и форумни групи като Родители, отглеждащи сами децата си в бг-мама. Не забравяйте, че има и други хора във вашето положение, срещата с тях и обсъждането на проблемите, пред които сте изправени, може да помогне за облекчаване на изолацията и чувство на неудовлетвореност.

– Помогнете на околните да ви помогнат – не се чувствайте неудобно да кажете на приятелите и семейството си как се чувствате. По всяка вероятност те искат да помогнат, но не са сигурни как могат най-добре да го направят, така че давайте конструктивни предложения, а не чакайте те да дойдат при вас. По същия начин, приемайте техните предложения – не е нужно те да бъдат самотни родители, за да разберат ситуацията или за да могат да предложат помощ и съвет.

– Неволи през уикенда – За много самотни родители уикенда е най-трудното време на седмицата, тъй като техните обвързани приятели прекарват свободното време заедно със семейството си, а самотния родител остава сам с децата вкъщи. Говорете открито по този въпрос с приятелите си и семейството си, но се опитвайте да бъдете активни и конструктивни в своя подход – поканете гости за обяд в неделя, например, или предложете групова разходка или пикник.

– Отделете време за себе си – Неизбежно е, че като самотен родител, трябва да работите двойно, за да се грижите за децата си. Но наложително е да намирате време за себе си. Опитайте се да излезете сами с приятели, ако можете да уредите някой да гледа децата за малко. Ако поделяте попечителството над децата си, използвайте времето, когато те са с бившия ви партньор, за да направите нещо конструктивно и забавно. Не пренебрегвайте собствените си интереси и не оставяйте родителството да бъде движещата сила в живота ви – запишете се на някакви уроци, или си харесайте някакво хоби, което може да се практикува там, където живеете – така ще можете да подобрите своя социален живот и развитието на вашите интереси.

– Не се плашете от двойките с деца – Много самотни родители смятат, че е много трудно да се сближават с двойки и техните деца, и избягват подобни ситуации. По същия начин може да се каже, че някои двойки не са сигурни как да общуват със самотен родител, било то мъж или жена. Това може да създаде „тях и нас“ сценарий, който не е от полза за самотните родители, така че направете първата крачка и разрушете бариерите.


текст: Всичко за детето
превод: Събина Брайчева(Rois)
източник: http://www.gurgle.com
снимка: интернет

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: