Нервна майка ли сте?


Да бъдеш родител е изключително и благодатно преживяване, но то може да бъде предизвикателство, което на моменти направо ви къса нервите! Ето някои от най-често срещаните притеснения на тези, които са майки за първи път, особено на по-нервните! Към всички от тях, предоставяме съвет за по-малко нерви. Не забравяйте, че ако имате някакви реални опасения за здравето на бебето, веднага трябва да се консултирате с вашия педиатър.

Проверявате дишането на бебето през десет минути

Всички майки са го преживели – пристигате у дома с този перфектен малък пакет и всичко, което то иска да прави, е да спи. Това е много добре през деня, когато вие можете да му хвърляте по едно око (добре, две очи!), но какво да се прави във времето, когато и вие спите? Не можете да останете будни цяла нощ, така или иначе в началото не си доспивате, така че допълнителното лишаване от сън не е препоръчително! Но може би проверявате дишането на бебето по-често, отколкото е необходимо, включително всеки път, когато се събудите през нощта, за да ползвате тоалетната!

Съвет: Можете да си помогнете да се отпуснете като създадете безопасна среда за спане на вашето бебе. Например, трябва да избягвате тютюнопушенето и ако някой в семейството ви пуши, трябва да сте сигурни, че това става извън дома. Слагайте бебето да спи по гръб, с крака в дъното на кошарата. Уверете се, че отоплението не е твърде силно и че няма прекалено много завивки върху бебето, проверете и дали главата му не е покрита с одеяло. Ако на бебето му е топло, намалете завивките. Също така, не се препоръчва бебето да спи в едно легло с вас, ако вие или вашият партньор пушите, ако сте пили алкохол през вечерта, ако вземате някакви лекарства, ако сте много изморени или ако бебето ви е преждевременно родено.

Не искате да оставите бебето с никой друг, включително и с баща му

Като нова майка, може да чувствате, че никой не може да се грижи за бебето ви така, както вие можете, но това може да остави на вашия партньор чувството, че е изключен и дори може да спре създаването на връзка между него и бебето. Когато той се опитва да помогне, може да намерите всички възможни извинения защо вие трябва да поемете отговорността – дори ако е посред нощ и той наистина е толкова способен, колкото и вие, да приспи бебето отново!

Съвет: Споделяйте родителските отговорности, всеки път, когато това е възможно. Очевидно вашият партньор не може да помогне с кърменето, но може да помага с почти всичко останало – къпането, разказването на приказки, смяната на памперси и т.н. Това ще помогне за насърчаването на здрава връзка не само между вашия партньор и бебето, но също така и между вас и вашия партньор.

Страхувате се да дадете твърда храна на бебето

Ако бебето ви е новородено, вие очевидно няма да мислите за отбиване все още – Световната Здравна Организация препоръчва бебетата да бъдат изключително кърмени или да приемат адаптирано мляко до шестмесечна възраст. Но ако бебето ви подминава тази възраст и се притеснявате да му дадете твърда храна, не се притеснявайте – не сте единствени. Но остава фактът, че не можете да храните детето с кърма или мляко, докато стане на 18! Колкото повече го отлагате, толкова по-трудно бебето ви ще се справи с твърдата храна.

Съвет: Първият път, когато се опитвате да дадете на бебето твърда храна, нека партньора ви или друг приятел, или член на семейството да присъства. Майка ви е идеалния кандидат, тъй като тя е минала през това и може да ви даде известно успокоение! Също така, може да се чувства по-спокойна, ако знаете какво да правите в малко вероятния случай на задавяне на бебето. За ваше успокоение може да изкарате курс за оказване на първа помощ. Може да ви е полезно да прочетете статията Помощ при задушаване на бебе до 1 година.

Постоянно се притеснявате, че детето не яде достатъчно и не наддава

Това също е труден за преодоляване момент. Като майки ние искаме да се грижим за нашите деца и е голямо удоволствие да ги видим добре нахранени и доволни. Но какво правим, ако детето ви е капризно и разсеяно, когато става въпрос за ядене? Времето за хранене се превръща в стресиращо събитие, които често ви оставя разплакана и обезпокоена, че бебето не расте.

Съвет: Очевидно, ако храните с шише, можете да наблюдавате количеството, но ако кърмите може да бъде по-трудно да се определи колко изяжда вашето бебе. Най-добрият начин да следите дали бебето ви приема достатъчно мляко е да го претегляте редовно на детските консултации, където ще ви информират дали детето наддава в рамките на нормалното. Други признаци, които подсказват, че приеманото мляко е достатъчно са ако бебето е спокойно между храненията, ако спи добре и ако произвежда мокри памперси всеки ден.

Ако имате работа с по-голямо капризно дете, най-доброто нещо, което трябва да направите в тази ситуация, е да се отпуснете малко. Децата са интуитивни и ще прихванат вашето напрежение, така че ако сте притеснени по време на хранене, това няма да остане незабелязано от детето ви. Ако сте изнервени по време на храненето, по-вероятно е детето да се разбунтува и да откаже да яде. Вместо това му предлагайте малки порции и се опитайте да превърнете яденето в едно приятно изживяване. Експериментирайте с различни цветове и форми, например – направете усмихнато лице върху храната му! Понякога е добре да се играе с храната. Когато е възможно, хранете се всички заедно като семейство – ако сте задали добър пример и детето ви вижда как ядете, то е по-вероятно да направи същото.

Толкова сте притеснени за микроби, че рядко напускате дома и не ви харесва идеята детето ви да играе сред други деца

Разбира се, ние всички искаме нашите деца да бъдат здрави през цялото време, но не можем да ги увием в пашкул. Това не означава, че трябва да насърчавате детето си да се търкаля из калта, но е важно за развитието на социалните умения да му е позволено да играе навън и да комуникира с други деца.

Съвет: Концентрирайте се върху начините, с които можете да запазите детето си здраво, чрез яденето на балансирана и разнообразна храна, изпълнена с изобилие от пресни плодове и зеленчуци, и чрез миене на ръцете преди хранене или след контакт с нещо мръсно. Също така може да носите винаги със себе си пакет бебешки мокри кърпички.

Детето ви е проходило и вие го следвате на всяка крачка

След като започне да ходи, детето ще бъде динамично като ракета – ще се опитва да влезе във всяко ъгълче и пролука. Ако сте нервна майка, вероятно ще го преследвате на всяка крачка, опитвайки се да смекчите всяко падане. Но не можете да защити детето си от всяка малка неравност и драскотина – нито пък трябва. Трябва да приемете, че е неизбежно, понякога детето ви ще си блъсне главата или ще падне и ще се удари, докато е на детската площадка.

Съвет: За да можете да се отпуснете малко, уверете се, че сте обезопасили вашия дом, така че когато си детето падне, да е малко вероятно да се нарани. Също може да обезопасите двора и градината си.


текст: Всичко за детето
превод: Събина Брайчева(Rois)
източник: http://www.gurgle.com
снимка: интернет

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Един коментар

  1. Няма майка която да се грижи за детето си и да не е нервна ,поне такива са моите наблюдения

    • Разбира се, едва ли има майка, която да не хвърля нерви и притеснения в отглеждането на детето си, това са просто съвети как да се сдобием с малко повече спокойствие, които, за съжаление, няма гаранция че са винаги ефикасни и приложими. 🙂

Вашият коментар