Грижа за главичката

 

Накратко за бебешката главичка:

– Черепът на бебето се състои от няколко части, които срастват напълно чак към 18-ия месец. Това е така, за да може главичката, при раждането да премине по-лесно през детеродния канал. Ето защо бебето може да се роди със закривена или удължена главичка. Това е съвсем нормално и не се отразява на мозъчното развитие на детето. Формата на главичката се нормализира до втория – третия месец. Възможно е също при раждането бебето да получи подутини, които постепенно изчезват през първите седмици;

– Меката част на върха на главичкта, където костите още не са се срастнали, се нарича фонтанела. Отзад на тила също има мек участък. Ако си сложите ръката върху меките участъци, ще можете да усетите пулса на бебето;

– При всяка консултация педиатърът ще проверява черепчето и ще ви информира с какви темпове върви срастването. Нормално е това да не става много бързо, но за всяко бебе е индивидуално и педиатърът е този, който може да прецени най-добре.

Ако бебето има корички на главата:

Много често, докато зарастне фонтанелата, върху кожата на главичката – отгоре и по челото чак до веждите – се появяват жълти люспички. При някои бебета са по-малко, при други – повече. Това са т.нар. млечни корички (бебешка кал). Ако тези корички са малко може да не се махат. Ако са повече можете периодично да ги отстранявате по следният начин:

– 15 минути преди къпане намажете коричките със зехтин или с масажното олио на бебето, за да се размекнат;  – когато започнете да къпете бебето, те вече ще са размекнати. Със специална четка с естествен мек косъм или с бебешко гребенче с притъпени върхове ги отстранете, без да натискате. Отстраняването на всички корички не трябва да става едновременно, а постепенно – няколко дни по ред, за да не се зачерви главичката. След известно време те пак ще се появят и така, докато не зарастне фонтанелата.

 

източник: http://papa-bebe.com/

снимки: интернет

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: