Рецепти за домашни бебешки бисквитки

Сигурно сте забелязали, че почти всички предлагани готови сухари и бисквитки съдържат в себе си захар, сол и куп други неща, които не би следвало дете под 1-годишна възраст да употребява. Разбира се, някои майки държат детето им да се храни здравословно  и след навършването на 1 годинка и избягват наличието на тези подправки в детските храни. Предлагаме ви три рецепти, изпробвани и споделени от майки.

Бебешки сухари на мама Велина

1 чаша оризово брашно

1 чаша пюре от сварени/задушени ябълки*

Достатъчно вода да стане стегнато тесто**

Смесете брашното и пюрето с водата, да стане стегнато тесто. Разделя се на топки, които се оформят с ръка на дълги, тънки салами. Нарязват се на каквато големина искате. Пекат се на слаба фурна (150 градуса) до готовност.

*Пюрето от ябълка може да се замени с пюре от круша, банан, пащърнак, тиква, морков, боровинки, броколи, или комбинация от любимите плодове и зеленчуци.

**Може да използвате водата, в която се е варила ябълката.

                                                                                                        снимка Nunkata

Бисквитките на мама Наталия

 1 ч.ч.брашно

1 ч.ч.каша (готова смес – при мен ориз и елда)

1 настъргана ябълка

3 с.л. зехтин

1/4 ч.ч. вода

Омесва се тесто и се разточва. Нарязва се с формички или както желаете. Пече се на 200 гр. около 20 мин.

снимка: Наталия

Бисквитките на мама Ани

100г фини овесени ядки

1 банан (около 150г обелен)

40 г меко масло

50 г царевично брашно

100 г бяло брашно (или 150 г бяло, ако не ползвате царевично)

Овесените ядки (може и пълнозърнести) се накисват в 50-60 мл леко топла вода и се оставят за 10-20 минути. Намачква се бананът  заедно с маслото и към тях се добавя получилата се каша от овесените ядки. Добавя се брашното. Разбърква се добре и се оставя за 20 минути в хладилника. Изсипват се кръгчета върху хартия за печене и се пекат на 160 градуса в предварително загрята фурна за около 12-15 минути.

Ако имате рецепта, която искате да споделите с другите майки, ще се радваме да ни пишете в коментарите!

текст: Всичко за детето 

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

7 comments

  1. Ани

    Благодаря за страхотните идеи на всички мами. Тези дни ще направя бебешките ухари на мама Велина :-))

  2. sdp

    Направихме бисквитките на мама Наталия. Много вкусни и хрупкави. Имаме само един въпрос – какво значи готова каша (ориз/елда) – 1ч.ч. приготвена каша (с вода) или 1ч.ч. суха каша… че ние отпърво я приготвихме с вода, пък после се наложи да добявяме още брашно… получиха се някак, макар и доста да се раздуха като бухтички😉 Въпреки всичко станаха вкусни, но да знаем за друг път.

  3. Yulia

    Направих бебешките сухари на мама Велина с варена ябълка, наложи се да добавя още доста брашно и никаква вода, сложих ги в загряна фурна, доста са твърди и трудно ги разчупвам аз със зъби, страх ме е да не се задавят децата с някое парче. Не знам къде сбърках, уж взех най-лесната рецепта… Защо на снимката изглеждат бели отвън?

  4. Таня

    Направих бисквитките на мама Ани. Много вкусни станаха и освен едно годишната ми дъщеря и таткото много ги хареса. Сложих и кокосови стърготини в тях и няколко фурми за сладост.

  5. Magda

    Здравейте! Правих бисквитите на мама Ани, но ми станаха много сухи. На какво може да се дължи? Когато накисвах ядките, водата ми се стори малко, понеже не всички успяха да се намокрят. Дали е трябвало да добавя повече вода?

    • Здравейте, Магда! Явно наистина ядките са попили всичката вода и е било необходимо още малко. Надяваме се да се получат при следващия опит🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: