Да се изцапаме!

Всички деца обичат да се цапат, да се покриват с боя, да копаят в пръста и да прокарват пръсти по лепкави неща, докато не се покрият така, че да ви е трудно да ги познаете под мръсотията, с която са покрити. Майките от своя страна никак не обичат цапането, но това си е чиста проба омаловажаване от тяхна страна. Според психолози даването на свобода на децата да играят и да се цапат им помага да развиват своето въображение и социални умения. Тя повишава самочувствието им и им помага да разберат света около тях. Знаем, че обичате децата си, затова разрешавайте им от време на време  игри, които да водят до бъркотия. Ето няколко идеи за такива

Лепкава смес

Смесете две части царевично брашно с една част вода, за да направите лепкава смес. В началото изглежда мазно и мокро, но като се умесят двете съставки се втвърдява и децата могат да си измайсторят всякакви причудливи форми с ръце.


Оцветяване на вода

Дайте им различни прозрачни съдове и няколко цвята сладкарска боя и ги оставете да експериментират. На нас ни изглежда просто, но за тях е вълшебно как добавянето на жълта боя в червената я превръща в оранжева.

Колажи

Изрежете им картинки от списания и парченца от различни платове, пригответе лепило и брокат и се забавлявайте като правите заедно колажи.

Сапунени балони

Малко сапунена вода е гаранция за голямо семейно забавление. Ако добавите към течността и сладкарска боя, сапунените балони стават цветни и дори могат да оставят отпечатъци по мебелите, когато се пукнат, за да ви напомнят за забавлението. 🙂

Папие маше

Използвайте лепило за тапети или си направете такова с брашно и вода. Намажете ленти от вестници, покрийте с тях балон, оставете да се изсуши и втвърди, оцветете и декорирайте по свой вкус. Разбира се, направете всичко това с децата.

Голямо изкуство

Опънете голямо и дълго парче плат или картон и оставете въображението им да се развихри – отпечатъци от стъпала, от ръце, рисунки, оставете ги дори да карат колелото си през боя отгоре.

Миниатюрна градина

Напълнете им съд със почва и ги оставете да сътворят миниатюрен свят вътре. Могат да засаждат семена и да отглеждат цветя за своите въображаеми феи, както и да настанят вътре други супер герои от играчките си, или да направят мини паркинг за количките си, или да сложат един гумен динозавър да се крие измежду джунглата от листа… Въображението няма граници.

Рисуване по тялото

Децата много го обичат. Само бъдете сигурни, че използвате безопасна боя и че ваната за след това е приготвена.

Измисляне на рецепти

Децата обичат да копират родителите си. Дайте им купа, лъжица и продукти, които можете да прежалите – брашно, вода, яйца, паста, леща и т.н. и ги оставете да творят. Не е нужно да ядете крайния резултат. 😀


Приготвяне на обяда

Дайте им филии хляб или сухари, дайте им и любимите съставки за сандвич – шунка, кашкавал, маруля,  пастет и т.н. и ги оставете сами да си приготвят нещо за хапване. Гордите им лица накрая ще оправдаят омазаните с масло дрехи и кухненски плот.

Няколко съвета, когато играете такива игри:

Покрийте ги

Можете да си купите пластмасови престилки или  може би просто ги облечете в една от старите ризи на татко. Колкото по-малко от тях се показва, толкова по-малко от тях ще миете после. А когато им омръзне да се цапат, могат просто да свалят горния слой дрехи  да продължат с други игри.

Или ги съблечете голи!

Без дрехи, означава без мръсни дрехи, а това означава, че купчината дрехи за пране не се увеличава! Децата ще са съвсем омазани накрая, но това ще им даде възможност да удължат своето забавление с топла вана с много пяна.

Играйте навън

Може да свършите с многоцветни тревни площи или двор, но дъждът все някога лесно ще ги измие.

Защитете повърхностите

Покрийте с найлон или стари хавлии пода, за да не се изцапа от това, което децата ще разлеят. Покрийте масата със стари вестници, така че всички петна да може лесно да се навият и изхвърлят.

Използвайте голямата мивка

Придърпайте един стол до кухненската мивка и ги оставете да се пръскат там. Това е много по-лесно и сигурно, отколкото пренасянето на купа пълна с вода до мястото, на което играят децата.

Превод от чужди материали

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: