Прощъпулник

Прощъпулникът е ритуал, който се организира, когато детето започне да прави първите си самостоятелки крачки. Чрез тази традиция се отбелязва един важен етап в живота на детето и символично се определя какви ще са интересите и бъдещата професия на малчугана.

В отделните райони на България традициите са различни, но се смята, че, най- подходящия ден за извършването на ритуала е сряда, при пълнолуние. Други народни поверия гласят, че прощъпулник може да направи и в понеделник и неделя. Старите хора вярват, че чрез традиционната погача за прощъпулник може да се гадае бъдещето на детето.

Според традицията, майката трябва да замеси погача и да покани най- близките роднини и приятели. Питката трябва да се приготви в деня на прощъпулника. На маса се поставят различни предмети, които символизират бъдещата професия на детето. Обикновено за целта се използват – книга, черпак, клещи, медицински слушалки и т.н.

За извършването на самата церемония има няколко различни варианта – според единия на земята се постила бял чаршаф, питката се търкува по посока масата, а детето трябва да тръгне след нея и стигайки до предметите да избере един от тях. След като малчуганът е направил своя избор, всеки от госитите отчупва парче от погачата и започва да бяга в различна посока. Първото парче задължително трябва да се даде на детето. Смята се, че майката трябва да запази избрания от детето предмет до три годишна възраст, когато започва младенческия му период.

Според друг вариант на прощъпулника се прави питка, тип геврек, който се слага около кръста на детето. Гостите отчупват по парче от погачата и отново започват да бягат в различни посоки. Следва традиционното избиране на предмет, който ще предопредели бъдещата професия на детето.

Ето и някои предмети, които можете да използвате за прощъпулник и техните значения:

книга – учител

черпак – готвач

клещи – техник

медицински слушалки – медик

топка – футболист, спортист

вестник – репортер

химикал – писател

клавиатура – програмист

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: