Боядисване на косата по време на бременност


Ограничените доказателства, с които разполагаме, предполагат, че вероятно боядисване на косата по време на бременност е безопасно. Организацията на Тератологичните Информационни Услуги (OTIS), която осигурява информация за потенциални репродуктивни рискове, казва, че изследвания върху животни са обнадеждаващи и няма документирани случаи, в които боя за коса да е довела до проблеми при бременност, при все, че много жени боядисват косите си, когато са бременни. OTIS посочва също, че много малка част от химикали в боите за коса, всъщност се абсорбира в човешкия организъм.

Ако боядисването по врем на бременност все още ви притеснява, най-добре изчакайте до втория триместър, когато вашето развиващото се бебе е по-малко уязвимо. Също така, можете да помислите за по-щадящ метод на боядисване, като например кичури, при който химикалите имат малък или никакъв контакт със скалпа.

Може да сте чували, че растителни багрила са добра алтернатива, ако искате да избегнете използването на синтетични химични агенти по време на бременност. Но внимавайте: Проверете съставките на така наречените естествени и билкови препарати, преди да купите. В допълнение към различните „естествени“ вещества, изброени като съставки, често ще видите един или повече от същите синтетични химични съединения, които са използвани от най-големите козметични компании в техните перманентни и полуперманентни бои.

Чистата  къна (Lawsonia inermis) – полупостоянна растителна боя, която е била използвана в продължение на хиляди години, се счита за безопасна. Недостатъците на къната са: може доста да се изцапате при използването използване й; трябва да я оставите да подейства за относително дълго време; придава червено-оранжев оттенък, който може да не ви харесва. Имайте предвид, че продукти с къна, които оцветяват и в други цветове или са бързодействащи, не са чиста къна и може да съдържат синтетични химикали или потенциално опасни съединения.

За жените е важно да се чувстват добре по време на бременност. Дали оцветяването на косата ви ще ви накара да се чувствате добре или ще причини излишни притеснения за предстоящите девет месеца е нещо, което всяка жена решава индивидуално за себе си. Ако решите да боядисвате косата си сами, носете ръкавици и работете в добре проветриво помещение, за да се сведе до минимум излагането на химикали, използвани в процеса на оцветяване. Не оставяйте боята по-дълго, отколкото е необходимо, и обилно изплакнете скалпа си.

Превод от чужди материали.

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: