Как да се справим с ината при децата

Възпитанието на децата е една от най-големите задачи на родителите. Всъщност, ако детето ви е инато, това е и най-предизвикателната ви отговорност. За да се улесни тази задача е нужно родителите да научат повече за причините, предизвикващи детските реакции. Нашите деца се учат как да се държат и да реагират по време на растежа си. Те взимат пример от нашите собствени реакции и в много случаи копират нашето поведение. Това прави нашата отговорност дори по-голяма, защото трябва да внимаваме на какво учим децата си с поведението си и примера, който им даваме.

Инатът не е непременно негативен

Инатът у децата винаги се определя като негативна характеристика от родителите им. Но би било добре, ако те погледнат на него от по-позитивна гледна точка. Ината на едно дете може да е само начин да покаже, че мисли самостоятелно и може да осъществи мислите и идеите си. Ината дава на децата усещане, че те контролират ситуацията, което по свой начин увеличава себеуважението и самоувереността им. За по-малките деца това е и начин да опозная света около себе си.

Родителите трябва също така да направят усилия да разберат причините за ината на децата си. Има няколко неща, които могат да предизвикат тази реакция у децата. Причините могат да варират от необосновани страхове до съпротивление срещу промени, липса на внимание или просто обикновен бунт.

Стратегиите

За справянето с ината родителите имат само няколко дисциплиниращи подхода. Ако диспута касае ценности или безопасност родителите трябва да са подготвени за истинска битка на волите, защото няма начин да си позволим отстъпки в този случай. Не се ядосвайте и не спорете. Просто отстоявайте позицията си, причините за нея и последиците при неподчинение. След това бъдете последователни. Да се надяваме, че детето просто ще изрази протеста си и ще отстъпи. Ако спора не е сериозен няма лошо да преговаряте с детето си докато постигнете взаимен компромис. В някои случаи е учудващо ефективно просто да подминете въпроса. Изведнъж като не срещне съпротива, което само по себе си е награда, бунтът на детето ще бъде безмълвно потушен.
Още едно важно правило за преодоляването на ината е да убедите детето си, че няма да получава отказ всеки път, когато поиска нещо. Направете така, че то да знае, че правите компромиси и отстъпки всеки път, когато това е възможно и разумно.

Няколко полезни идеи

  • Определете проблема и включете детето си в търсене на варианти за решаването му. Така ще спрете да сте врагове и детето ще разбере, че сте от една страна.
  • Обяснете мотивите си на детето. Не използвайте причината: „Защото аз така казвам!“
  • Нека детето ви знае какви ще са последиците от непослушанието предварително. Още в началото посочете какво ще е наказанието.
  • Ако искате детето ви да направи нещо, изберете подходящо време, така че да не прекъснете заниманията му. Това е един начин да избегнете конфликти.
  • Ако детето ви не се чувства доволно от някоя промяна, дайте му подходящи разяснения, така че да знае точно какво може да очаква и да прояви желание да помогне.
  • Бъдете настоятелен, когато искате детето ви да направи нещо. Вие не молите за услуга. Също така посочете последиците за неизпълнение.
  • Помнете, че изискванията ви трябва да бъдат с ясни причини.
  • Похвалете детето, когато то сътрудничи или се държи добре.
  • Говорете с детето си за неуважителното поведение и последиците от това. В същото време демонстрирайте пред детето си уважително поведение и му показвайте уважение и на него.
  • Ако все пак се ядосате дайте си почивка и не започвайте с наказанията. Просто излезте от стаята за малко, докато се успокоите. Налагайте наказания само, когато сте спокойни.

    Източник: www.kalinkakids.com

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар