Пробиотици и пребиотици – що е то?

 

Пребиотиците са несмилаеми хранителни вещества, които влияят положително върху организма. Те стимулират растежа и активността на някои видове бактерии в чревната флора. Те са храната на пробиотиците.

Пробиотиците (в превод „в полза на живота“) са живите бактерии, които влияят благотворно върху организма, като подобряват баланса на чревната микрофлора. Те са особено важни през първите няколко години от живота на новороденото. Живите бактерии подпомагат храносмилателната система и усвояването на хранителни вещества. Те стимулират укрепването на имунната система и подобряват метаболизма на лактозата в случай на лактозна непоносимост. От друга страна те предпазват и оказват терапевтичен ефект при диария. Те синтезират витамини от група В и К. Пробиотиците укрепват организма при прием на антибиотици. Освен това те имат и някои допълнителни полезни действия – намаляват вероятността от запек, подпомагат тялото в борбата с алергии и оказват терапевтичен ефект при атопични дерматити.

Бифидобактериите са едни от най-широко използваните пробиотици. Те се прилагат най-често в храните за кърмачета и деца, тъй като са безопасни, полезни и устойчиви.

При здравите кърмени бебета бифидобактериите съставляват около 98% от развиващата се чревна флора. Наличието на достатъчно количество бифидобактерии води до здравословно наддаване на тегло, улеснява абсорбирането на минералите и витамините и стимулира производството на ензима лактаза, необходим за усвояването на млечната захар. За бебетата, които не се кърмят е препоръчително да се хранят с адаптирани млека, съдържащи пробиотици или пребиотици, които подпомагат развитието на чревната флора. Първоначално в адаптираните млека, съдържащи бифидобактерии, са се прилагали само два от познатите естествени щама бактерии – B. longum и B. breve. С напредъка на педиатрията и усъвършенстването на формулите, някои от адаптираните млека са обогатени и с щамове от вида B. bifidum и B. infantis.

 

източник: http://papa-bebe.com/

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: