Плуване за бебета

статия на Александра Николова в www.biberonbg.com


Огромният поток от информация, с който се сблъскваме в нашето ежедневие, понякога доста ни обърква – откъснати фрази, случайни кадри или снимки, кратка статия във вестник могат да създадат у нас усещане, че познаваме  и разбираме нещо, за което сме получили съвсем слаба и противоречива представа.  Такъв е и случаят с „плуването за бебета” – всички родители са чували нещо, гледали нещо или чели нещо на тази тема, но рядко някой достатъчно добре си представя за какво всъщност става дума.

За да добием правилна представа за занятията с бебето във вода, трябва да се абстрахираме от представата ни за плуването като спорт или като способност да преодолееш самостоятелно поне 25-30 метра разстояние, или да се задържиш сам на повърхността на водата 10 мин. или половин час. Това, което бебетата могат още от самото раждане, е да задържат дишане, когато усетят вода на лицето си, благодарение на което те могат да бъдат гмурнати първо за 1-2 секунди, а след време, ако ние им помогнем да запазят този вроден рефлекс, те ще могат да издържат под вода 7-8 секунди и повече. При гмуркането дечицата активно се движат, а движенията на ръцете и краката им наподобяват „кучешкото” плуване.

Рефлексът за задържане на дишането изчезва между 3 и 6 месец. Затова възрастта на детенцето е от голямо значение за занятията и определя до голяма степен метода на провеждане на занятията. Най-удачно е занятията да започнат на около два месеца. За тази възраст домашната вана (като за възрастен човек, с вместимост около 200 л) представлява най-удобният басейн, в който вашето бебе ще може да се движи, гмурка, люлее, подскача и дори … да заспи! Но децата растат бързо! За шестмесечните ваната вече се превръща в любимо място за игра, където детето опознава физическите особености на водата, в която и предметите, и собственото му тяло – всичко се движи по съвсем друг начин! Между 8 и 12 месеца е целесъобразно да започнете да посещавате басейн. Желателно е басейнът да бъде с дълбочина 1-1,5 м и достатъчно топъл (между 29  и 32 градуса).

При ранните занятия във вода особено значение имат отношенията родител-дете, затова „уроците по плуване” са насочени преди всичко към обучение на родителите, които стават „инструктори” за собственото детенце. С тази цел те трябва да преминат кратък курс от около 5-6 занятия, за да се запознаят на практика с основните правила на безопасност, упражненията и елементите, които са подходящи за бебето на дадена възраст. След усвояване на методиката родителите продължават самостоятелно да се занимават с детето.

Продължителността на всяко едно занятие зависи преди всичко от настроението на детето. В процеса на обучение родителите са научават да разпознават признаците на умора, които са показател за привършване на занятието. В най-общия случай се започва от 10-15 минути, и постепенно времето се увеличава.  Към 1 година децата с удоволствие прекарват по 40-60 минути във водата, особено ако мама или татко са до тях! При преминаване от домашната вана към басейна времето също може да се намали. Първото занятие в басейна може да се окаже само 10 минути, но след две-три посещения детето ще се адаптира и дори ще плаче при излизането от водата!

Както положителния ефект върху физическото и емоционално развитие на детето, така и измислените на тяхна основа нови игри и забавления превръщат къпането от скучно задължение, често негативно възприемано от детенцето, в любима игра, когато времето минава неусетно, а двете страни изпитват голямо удоволствие от процеса. Близкият контакт по време на занятията заздравява връзката „родител-дете”, поради което методиката широко се използва в Западните страни при осиновяване на новородени и кърмачета. Часовете, прекарани заедно във водата, са приятно и полезно развлечение за цялото семейство, и като цяло стимулират активен и природосъобразен начин на живот.

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: