За и против биберона


Ето кои са основните мнения относно това полезен и вреден е биберонът.

Аргументи за:

– Биберонът залъгалка помага на бебето да се „освободи“ от напрежението и спокойно да дочака следващото хранене.

– Той е най-добрият му помощник и при заспиването.

– Колкото и да не ви се вярва, биберонът залъгалка има и обезболяващ ефект. Много неонатолози препоръчват залъгалката като най-простото обезболяващо средство в случаите на лека болка и дискомфорт. Това се отнася особено за периода на коликите. При смученето на биберона се отделя слюнка и се появява допълнително гълтателно движение. То намалява къркоренето на червата.

– Залъгалката развива мускулите на устата, като по този начин спомага и развитието на сукателните движения.

– С оглед на правилното развитие на зъбите и захапката е по-добре да се смуче залъгалка, отколкото пръст.

– По време на зимната разходка биберонът затваря устата на бебето и му пречи да „гълта“ студения въздух.

Аргументи против:

– Залъгалката успокоява бебето и му помага да заспи, но често, ако я изгуби по време на сън, то се буди и започва да я търси. Когато не я открие, се разплаква. Следователно, нарушава се сънят на бебето.

– Залъгалката е развъдник на микроби. Тя пада много лесно, а дори когато е закачена за дрехата на детето, ако то пълзи или се спъне, тя веднага се допира до мръсната земя. Още преди да сте успели да реагирате, тя вече е в устата на съкровището ви.

– Биберонът не стимулира общуването. Ако детето е непрекъснато с „биба“ в устата, не може да се разбере какво говори. И още – може да се превърне в средство детето да се скрие от външния свят.

– Биберонът залъгалка изкривява зъбите. (Контрааргумент – непрекъснатото смучене на пръста има далеч по-пагубни последици за правилното разположение на зъбките.)

Източник: mamita-bg

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

5 comments

 1. Яна Георгиева

  Привет 🙂
  Ще споделя моите мисли, изградени на базата на децата ми- със сина ми- не искаше залъгалка… ах! аз си знам..той си заспиваше с шише- мляко, вода, чай… няма значение…. Не беше добър вариант, въпреки, че познатите ми ми казваха, че така било по- добре…. С голяма щерка- тя си търсеше бибата още от родилното- идеално!!! Колики, зъбки…. нямахме проблеми….С отказването- също- резнах бибата лекинко отгоре, тя не правеше необходимия вакуум и… за 2-3 дена свикна без биба… нямаше проблем 🙂 Сега пък, с малката дъщеричка- тя си обича палеца- от самото начало тя намираше начин да пъхне палеца си в устата 🙂 Сега си смуче палеца, само ако я болят венците от никнещите зъбки 🙂 Иначе си харесва и бибата :))) И така… но…. смятам, че с биба си е най- добре 🙂
  Относно микробите по нея- смятам, че не е чааак толкова страшно положението- изграждат имунитет…малко или много :))))

  • Хихи Яна, абсолютно същата история е и при нас! Биба, палец, всякакви екстри – нищо не връща. А пък за микробите… палецът да не би да е стерилен!

 2. Яна Георгиева

  Хехе, Диди, аз отдаааааааааааавна спрях да се тревожа за стерилността 🙂 Ами то- въздухът, храната водата…. всичко е пълно с микроби… та, за бибата не се тревожа 🙂 вече и за палеца, права си абсолютно :

 3. Аз не можах да си излъжа сина с биберон. Изплюван беше на първата минута. Иначе всичко друго може да го смуче с часове, особено, ако е пръст.

 4. Яна Георгиева

  А после как се справихте с пръстчето? Че и ние май натам вървим…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: