Грипна епидемия в няколко области в страната

Грипна епидемия е обявена в областите Стара Загора и Монтана и в общините Ихтиман и Долни Богров. Вече беше обявена епидемия в общините Пазарджик и Самоков.

Засега училищата няма да бъдат затваряни. В учебните заведения в област Стара Загора, обаче, ще бъде въведен „филтър“, за да не се допускат болни деца.

През последните четири дни там се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания. Най-много са болните сред децата на възраст до 4 години, както и в ученическа възраст до 14 години.

Грипните заболявания все пак протичат в лека и средно тежка форма,
съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването (МЗ), което е осигурило необходимите антивирусни препарати за навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения.

Специалистите съветват при наличие на симптоми на грип всеки да посети незабавно личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. За предпазване от заразяване пък най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Вирусът спира да се разпространява от болния на втория-третия ден след прихващането му.

При грипа, за разлика от настинката, не са толкова водещи хремата и кашлицата, а силната отпадналост, тъй като при развитието си вирусът отделя различни вредни вещества, които влияят на организма.Това е заболяване, при което се чувстваме като „смазани“ и все ни влече към леглото, така че почти не можем да си позволим това, което успяваме да вършим при обикновената хрема.

източник: vesti.bg
Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: