Грижа за кожата

На лицето:

– достатъчно е почистване един път на ден, след разходка или вечер непосредствено преди къпане, когато оставите бебето да порита без памперс;
– ще са ви необходими памучни тампони /тампони за грим/ и преварена вода. Има и специален почистващ флуид, който се предлага от някои бебешки козметични серии;
– не е необходимо лицето да се маже с кремчета, олио или лосион. Ако е лято, препоръчваме ви да ползвате слънцезащитен бебешки крем или мляко. Бебешката слънцезащитна козметика е с висок фактор – 30-ти или 50-ти.
– до средата на втория месец е нормално по кожата на лицето да се образуват малки пъпчици с гнойни връхчета, които се появяват и изчезват бързо. Това е нормално, защото кожата все още няма защитно покритие и при най-малкото дразнение се зачервява или се появяват пъпчици.
Ако обаче пъпките са много начесто или кожата на бузките стане червена и грапава като шкурка, трябва да се консултирате с лекар-алерголог, защото най-вероятно става въпрос за алергия към белтъка на кравето мляко.

На дупето:

– добре е дупето и кожата под памперса да се почистват с влажни кърпички или с вода всеки път при смяна на памперса, независимо дали бебето е ходило по голяма нужда или не;
– преди да сложите новия памперс намажете дупето с тънък слой крем против подсичане или защитен крем, които се предлагат от всяка бебешка козметика. Добре е да имате и от двата вида и да ги редувате. Кремът се нанася в областта на ануса, гънките на крачетата и върху половите органи.

Смяна на памперса при момиченца – след ходене по голяма нужда, дупенцата на момиченцата трябва да се измиват с вода. Не трябва да използвате сапун, достатъчна е само топла вода. Но ако сметнете, че това не е достатъчно – почти всички добри производители предлагат гел за тяло, който не съдържа сапун. Ако не сте вкъщи и се наложи смяна на памперса навън, използвайте бебешки влажни кърпички.
Трябва внимателно да почиствате всички гънки, за да не се зачерви и подсече.

Смяна на памперса при момченца – при тях избърсването с влажни кърпички при ходене по голяма нужда е по-лесно, така че не е необходимо миене с топла вода всеки път.

За кожата на тялото:

– При къпането на бебето може да използвате бебешки сапун, пяна за вана, шампоан за тяло, измиващи гелове „от глава до пети“. За да се предотврати изсушаването на кожата, повечето измиващи средства са без съдържание на сапун. Използват се измивни суровини на растителна основа.
– След къпането е добре да правите масаж на бебето с бебешко олио (ако е есен, пролет или зима) и тоалетно мляко (през лятото). Олиото не е препоръчително за горещите вечери, защото може да предизвика прегряване.

източник: http://papa-bebe.com/

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: