Ваксините

Благодарение на ваксините ние и нашите деца вече не сме застрашени от много инфекциозни болести

         Ваксините премахнаха едрата шарка (1980 г.), от която умираха около 5 милиона души годишно.
Ваксините отстраниха полиомиелита в Европа (2002 г.) и спасиха 5 милиона души от парализа по света.
Целта на Европейските страни-членки на СЗО е елиминацията на морбили и рубеола до 2010 г.

В Европейския Регион 32 000 деца продължават да умират всяка година от болести, за които има ваксини и около 600 000 кърмачета не получават ваксини срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ДТК)…” казва д-р Данзон, ръководител на Европейското бюро на СЗО. „За наш срам, децата в Европа продължават да умират от ваксинопредотвратими болести и техните усложнения. Медицинската наука е осигурила ваксини срещу над 20 сериозни заболявания и доказателствата за успеха трябва да ни послужат като поука. Правителствата трябва постоянно и безкомпромисно да предават това послание на своите граждани. Да не ваксинираме дете означава да позволим “болести-убийци” да продължат да се разпространяват в семейството, в общността и по света. Европейската имунизационна седмица, отбелязвана през април, е повод СЗО в Европейския регион всяка година да помага на правителствата да правят точно това. Тя подпомага политиците и здравните специалисти в усилията им да подкрепят и популяризират имунизационните програми и да анализират къде са пропуските, които са причина днес в Европа да сме свидетели на нова епидемия от морбили в някои европейски страни.“

Как работят ваксините: Обуздаване силата на имунната система
Накратко: Използвайки убити или модифицирани микроорганизми (или части или субстанции от тях), ваксините задействат естествения имунен отговор.

 Този процес води до образуването на антитела за борба с инфекцията, което ни осигурява имунитет. Поставянето на ваксината (една или няколко дози) води до създаване на имунологична памет, осигуряваща дълготрайна защита. Имунната система има неограничен капацитет за отговори.

Когато човек е изложен на действието на болестотворен микроб, имунната система се опитва да изгради защита срещу него. Когато защитата е успешна, човек получава имунитет. Когато тя е неуспешна, срещата с бактерии или вируси може да причини заболявания и всички техни последствия. В процеса на изграждане на имунитет, организмът произвежда т.нар. антитела, срещу определен микроб и създава „памет” за този опит, която при нужда от защита може да бъде „събудена”, много месеци и години по-късно. Следващият път, когато човек се срещне с този микроб, антителата, които циркулират в кръвта му, го предпазват от болестта или намаляват тежестта на заболяването и елиминират микроба от тялото.

 Поради тази причина дете прекарало морбили, например, е малко вероятно отново да преболедува същата болест. Имунната система има памет. Следващият път, когато детето срещне вируса на морбили,антителата, създадени при първото боледуване, са готови да неутрализират и разрушат вируса, преди той да стане отново причина за заболяване.

  Ваксините действат по същия начин. Само че вместо да боледувате и страдате от естествената инфекция и нейните последствия, за да изградите защитен имунитет, ваксината създава подобна имунна защита, без да е необходимо да се разболявате.

  Независимо от начина на производство на ваксината – дали съдържа неактивни (убити) микроби, силно отслабена форма на микроба или пречистени компоненти на вирус или бактерия – тя ангажира имунната система да създаде имунитет, който да се справи с инфекцията, когато я срещне.

източник: http://www.riokoz-vt.com/

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: