Периоди в детската възраст и тяхната характеристика

 

1.Период на вътреутробно развитие

Започва от оплождането на яйцеклетката и продължава 280 дни плюс, минус 14. Развитието на плода преминава през:

– фаза на ембрионално развитие- до 3 месец на бременността;
– фаза на планцентарно развитие – до края на бременността.

2. Фаза на извънутробно раз-е:

1.Неонатален период

Това е периодът от раждането до 28 ден. Този период  е за приспособяване на новороденото към условията на извън утробното развиетие. Процесите на адаптация са най-ярко изразени през ранния неонатален период до 7-я ден.  Късния неонатален период от 7 до 28 ден се характеризира с приспобяването на детето към новата среда -семейния бит. Заболяемостта и смъртността са по-ниски от ранния неонатален период.

2.    Кърмачески период

Кърмачески е периода до 12 месечна възраст. Отличава се с бързо физическо и нервно- психическо развитие. Теглото се утроява, ръста нараства с около 50%. Прорастват 1-те 6-8 зъби. Кърмачето прохожда, изговаря 1-те думи, придобива сръчности и навици

3. Период на ранно детство

Обхваща възрастта от 1 до 3г. През този период растежът се забавя. Голямата фонтанела се затваря, завършва прорязването на зъбите. Интензивността на нервно-психическото развитие е все още голяма. Утвърждават се придвижването в изправено положение и говора. Зачестават острите заразни болести, различните отравяния, изгаряния и други.

4.    Предучилищна възраст

Обхваща възрастта от 3 до 6г.  През този период се забавят темпа на растеж и съзряване. В края на периода започва смяна на млечни с постоянни зъби. През този етап зачестяват острите заболявания, респираторните алергии.

5.    Училищна възраст

Включва периода от  6 до 14г. Растежът на детето  продължава с бавна, но устойчива скорост. Повечето органи и системи достигат в морфологично и функционално отношение пълно развитие и се отличават на тези от възрастните само по техните размери. Умствените възможности нарастват, започва пубертетното развитие – при момичетата след 8 г., а при момчетата след 10 г. Заболяемостта е по-ниска от предхождащите периоди. През този етап зачестяват заболяванията на отделителната система- артериална хипертония, диабет, затлъстяване и др. Характерни за училищната  възраст са редица отклонения в поведението- неврози, гръбначни заболявания, отклонение в зрението, зъбен кариес. Смъртността е най-ниска от целия човешки живот и се дължи най-вече на нещастни случаи.

6.    Юношеска възраст

Включва периода от 14до 18г. В този период завършва развитието на детето, появява се ориентиране към самостоятелност, половото влечение нараства, осъществяват се първите полови контакти. Заболяванията се отличават с редица особености: появява се акне, набюлюдават се ендокринни нарушения, влияещи върху физическото и половото развитие на децата. Юношеската възраст се отличава с лабилна психика и е един от най-трудните периоди.

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар