Бебето и майката в различните седмици от бременноста

Ембрионално развитие в 1 седмица на бременността:
Изминалите няколко дни са били изключително важни, дори и да не го съзнавате все още.  Деленето на клетките вече е започнало и се развива с учудващо бързи темпове. Малката Ви зигота ще прекара следващите 7-10 дни в делене  и  изкачване към матката, докато не се сгуши удобно в маточната стена. Това може да причини леко кървене, за кратко, причинено от излющването на маточната стена, от страната където се е закрепила зиготата. Това е съвсем нормално и не е повод за притеснение.
А как е майката?

Все още е рано да се чувствате зле, отпаднала, да Ви е лошо или да изпитвате който и да е друг от симптомите на бременността, но се подгответе: съвсем скоро хормоните Ви ще започнат да варират повече от всеки друг път и ще забележите това. Ако сте планирали тази бременност, то тогава сте наблюдавали сутрешната си температура и ще забележите, че тя остава повишена дори и след овулацията Ви. Това е първият сигурен знак, че сте бременна.

Ембрионално развитие във 2 седмица на бременността:

Оплодената яйцеклетка сега се разделя на две: амниотична торбичка и ембрион. Основната задача на амниотичната кухина е да предпазва и храни Вашето бебе докато плацентата не се формира напълно.  Зачатъците на пъпната връв са едва забележими и частично функциониращи, въпреки че не са напълно формирани.

А как е майката?

Дори и да не сте сигурни в своята бременност, ако се замислите малко ще разберете защо се чувствате толкова изморена напоследък. Можете да откриете, че гърдите Ви са малко наедрели и са по-чувствителни и може би уринирате по-често. Това всички нормални признаци на ранната бременност.  Сега е много подходящо време да си насрочите преглед при лекар, за да се потвърди наличието на бременност. Междувременно трябва да се постараете да запазите своята бременност не консумирайте алкохол, не пушете цигари, не използвайте ободряващи вещества и по възможност не консумирайте продукти с кофеин.

Ембрионално развитие в 3 седмица на бременността:

Точно сега Вашата малка зигота е вече 1.5 – 2.5мм – значителна промяна в сравнение с вързопчето клетки, което беше преди 2 седмици.  Мъничето Ви се състои от три пласта: ектодерма, ендодерма и мезодерма. Въпреки, че на този етап не можете да ги видите, това са зачатъците на нервната система, мозъка, стомаха, вътрешните органи, скелета и съединителната тъкан на Вашето бебче. То започва да придобива и по-очертани форми, наподобяващи малка круша. Кръглата част на крушата ще бъде главичката. Може би най-хубавата част от тази седмица е, че около 21 ден Вашето бебче вече ще си има биещо сърчице, въпреки че отделните камери на сърцето няма да са напълно развити, докато не изминат още няколко седмици.

А как е майката?

Може би усещате много от симптомите, които и през изминала седмица: умора, подути гърди, често уриниране. Това е нещо съвсем нормално.

Ембрионално развитие в 4 седмица на бременността:
До края на тази седмица заоблените форми на Вашето бебче, с форма на круша, са вече нараснали. И въпреки, че малката главичка на бебето и лицето му не изглеждат, както човешките, защото нямат очи, уши и уста, то вече започват да се оформят ларинксът и вътрешното око. По Вашия ембрион започват да се оформят и малки издутини, които ще бъдат ръчички, лакти, пръсти, крачета, колене, пети.

А как е майката?

Тази седмица не е по-различна от изминалата. Симптомите Ви на бременност в възможно да се увеличат. Симптомите на гадене вече може да се появяват при някои жени. Въпреки че това се случва най-често сутрин, то може да Ви се повдига и през деня, и дори през нощта.  Най-общо повечето бременни жени не изпитват гадене до 6 седмица.
Сутрешното неразположение се дължи на някои промени, които се случват в тялото Ви.

Ембрионално развитие в 5 седмица на бременността:

Промените в растящия Ви ембрион не са толкова драстични  през тази седмица, както са били през изминалата. Сега расте главичката му, която започва да се развива доста по-бързо от останалите части на мъничкото му телце. Така е, защото мозъкът му претърпява невероятни промени и се развива така, за да може да регулира сърдечния ритъм, циркулацията на кръвта и всички останали, жизнено важни функции. . Вече започват да се развиват зачатъци на черния дроб, панкреаса, белите дробове, стомахът,  ноздрите. Мъничкото сърчице вече започва да работи по-усилено. Бебето Ви сега е около 4-6мм на дължина.

А как е майката?

Тялото Ви все още се пригажда към увеличилото се количество хормони и най-вероятно имате същите симптоми, както и миналата седмица. Много от жените вече ще започнат да усещат първите симптоми на сутрешно неразположение. Ако ареолите на гърдите Ви са малко по-тъмни от нормално-не се притеснявайте-това нормален отговор на тялото ви спрямо промяната в хормоните.

Ембрионално развитие в 6 седмица на бременността:

Много неща ще се случат с Вашето бебе през тази седмица. Мозъкът му все още расте с големи темпове, миниатюрните длани започват да се развиват и започва ранното формиране на на всеки един пръст. Долните крайници не се развиват толкова бързо, затова сега все още имат по-скоро формата на плавници.Въпреки, че малкото чудо във Вашия корем е все още на 6 седмици то вече може да отговаря рефлексивно на докосване.

А как е майката?

Със сигурност вече ще имате сутрешно неразположение. Но винаги има изключения сред жените, при които гаденето започва по-късно, а има и един определен процент от жените, които никога не изпитват неприятното сутрешно неразположение.

Ембрионално развитие в 7 седмица на бременността:

Бебето Ви започва да се развива все повече физически- главичката му, която е досега е била малко по-голяма и безформена сега вече е става все по-заоблена. Крачетата му започват да растат, повяват се коленете и отделните пръсти. Очите и ушите придобиват по-видими очертания и отделни миниатюрни кости в тялото започват да се втвърдяват.

А как е майката?

Хормоните Ви все още бушуват и така ще е още около две седмици. Вече започвате да имате по-чести смени в настроенията-ту сте тъжна, ту раздразнителна. Почивайте си повече, ако се чувствате изморена.

Ембрионално развитие в 8 седмица на бременността:

Вашият ембрион най-после е станал цели 30 мм. И ако имахте възможност да надникнете там , вече можехте да видите малкото си бебенце с невъоръжено око. Горните и долни крайници вече стават ясно различими и имат лакти и колене. Точно сега главичката на бебето е непропорционално голяма спрямо тялото му.

А как е майката?

Вашият малко по-голям от черешка ембрион вече започва да влияе и на тялото Ви.

Ембрионално развитие в 9 седмица на бременността:

Готово! Вашето растящо бебе вече е прието в клуба на развитите плодове! Това е много важен и момент от неговото развитие. Това ще рече, че малкото семенце се е превърнало от просто едно плуващо ембрионче в разпознаваемо човешко същество. През тази седмица ирисите на очите му вече могат да функционират, но въпреки това клепачите му ще останат плътно затворени още известно време. Бъбреците на бебето вече функционират, което ще рече, че то е започнало да уринира.

А как е майката?

Наближавата края на първия триместър и освен, че вътре във Вас се слуват множество различни неща, които Вие можете да забележите,  в околните едва ли биха забелязали, че сте бременна, защото коремът Ви може да се е увеличил незабележимо малко.

Ембрионално развитие в 10 седмица на бременността:

През последните 3 седмици бебето Ви е нарастнало три пъти повече. А през следващите три седмици то ще удвои размерите си. Вашия мъник все още не тежи никак много, но вече е преминал през един от най-важните периоди на развитието си.

А как е майката? 

Още добри новини за мама: плацентата е увеличила размерите си и функциите си. Вече започва да контролира някои от хормоните на бебето и Ви освобождава от това задължение. Вече би трябвало да не се чувствате толкова зле сутрин. Ако все пак продължавате да се чувствате не разположена -не мислете, че това е нещо ненормално-случва се на много жени, защото бременността не е стандартизирана процедура.

Ембрионално развитие в 11 седмица на бременността:

Сигурно вече сте забелязала, че детето ви може да расте страшно бързо. То ще наддаде доста през тази седмица и големината му може да бъде сравнена със синя слива. Вашият малък учен вече изследва тялото си, най-вече докосва главата, лицето и устата си с мъничките си ръчички. Докосването на устата може да го забавлява с часове.  Това се случва главно защото координацията на вашето дете се развива и то може да командва ръцете си. Освен това дланите му вече започват да усещат и то всъщност може да почувства това, което пипа. Тази седмица бебето ви ще се научи още да преглъща, а обонянието и вкусвовите му рецептори ще се изострят.

А как е майката?

Трябва да се опитвате да увеличите количеството здравословна храна, което приемете, като това не значи че сега ви е разрешено да ядете всичко, което видите.  Няма начин нещо, което не е добро за вас да е добро за бебето. Ако сте гладна след вечеря, не хапвайте сладолед, а си сипете втора порция риба или зеленчуци. Правилното хранене е много важно за развитието на бебешкия мозък и нервна система.

Ембрионално развитие в 12 седмица на бременността:

Бебето ви продължава да расте изключително бързо и вече е около 5 см дълго. Мозъкът расте с най-големи темпове и затова главата е все още непропорционално голяма: всъщност тя е 1/3 от теглото на бебето ви. Главата и вратът все още се изправят, а бебето се упражнява в дишане ползвайки амниотичната течност вместо въздух. Голямата промяна е че малкият човек вече се нуждае от памперси. Всички отпадъци, които бебето прозивежда се изхвълят от организма от майката, но има малко урина, която бебето изхвърля в амниотичната течност, която после диша. Това всъщност е напълно безопасно.

А как е майката?

Логично е, че с нарастването на бебето нараства и матката ви, която се разширява с около 1 см на седмица и когато дойде време за раждане ще е около 37-42 см.  Друга важна промяна е появата на киселините. За да изсбегнете появата им хапвайте по-малки порции и избягвайте люто, тлъсто и пържено.

Ембрионално развитие в 13 седмица на бременността:

Това е последната седмица от първия триместър, а бебето ви продължава да расте и. Сега човечето е около 20 гр и е дълго 9 см. Скоро тялото му ще бъде покрито с малки фини косъмчета, а вкусът и мирисът му се доразвиват. Течността, в която бебето плува също се увеличава поради новият му размер.

А как е майката?

Поздравления! приключихте успешно първия триместър, но има оше много до края! Гордейте с това, което сте свършили и пожертвали: кафета, газирано, вино…това никак не е малко. Всеки ден е ново начало да подобрите навиците си на хранене и движения. Бебето и тялото ви ще са ви благодарни.

Ембрионално развитие в 14 седмица на бременността:

Не е ли прекрасно? Вие и бебето успешно влязохте във втория триместър. Готова ли сте за предизвикателството? Съвсем скоро вие и бебето ще се запознаете по специален начин. Вече е пораснало до около 9 см и е истински акробат:  може да извършва и най-сложните движения и притежава невероятна координация. Цялото тяло на бебето вече се движи, но то е прекалено малко, за да го усетите вие.  Движението обаче ще бъде отбелязано при ултразвук, най-често в 16 седмица. Освен това бебето мърда очичките си макар да не ги отваря все още. Мъничето вече може да се мръщи, да прави гримаси и да намига. Може и да хваща неща с ръчички, а някои от тях дори си смучат палеца!

А как е майката?

Най-голямата промяна за вас във втория триместър е повишената активност на бебето и увеличаващия се брой движения, които вие чувствате. Активността ще се повичава до 3 триместър, когато ще започне да намалява поради липсата на място. Ако смятате че имате газаове или червата ви мърдат странно, това всъщност може да е вашето бебе, което ви казва „здрасти“.

Ембрионално развитие в 15 седмица на бременността:

Малкият акробат се чувства много удобно във вашето коремче и се движи много повече от миналата седмица. Ако сте между щастливките, вашето кихане, кашляне или смях провокират слаб ритник или побутване. Повечето жени обаче,  не усещат бебето преди 17-18 седмица, а някои дори до 22 седмица.

А как е майката?

Макар че плацентата регулира хормоните на бебето, вие продължавате да произвеждате допълнителен естроген, което кара лигавиците в тялото ви да се раздуват и причинява запушен нос.

Ембрионално развитие в 16 седмица на бременността:

През тази седмица бебето ви е пораснало 12 см. Растежът е придружен от значителни физически развития. Тялото расте доста по-бързо от главата и размерите им стават пропорционални. Ръцете и краката също порастват до пропорциите, които детето ще има до края на живота си. Очичките още са затворени, но не спират да се движат.

А как е майката?

През тази седмица освен ултразвук докторите често препоръчват специален кръвен тест. Тестът проверява нивата на определени хормони и бетъчини във вашата кръв и може да ви информира за вероятността на потенциални дефекти при раждане.

Ембрионално развитие в 17 седмица на бременността:

Бебето е в четвъртия месец и познайте какво? То става все по-голямо, по-красиво и по-умно с всеки изминал ден. Ембрионът е пораснал на дължина, а малките мукрайници са станали съразмерни с тялото и ще продължат да растат равномерно заедно с тялото. Различни части от мозъка се развиват, за да може да се развие слухът на бебето и останалите му сетива.

А как е майката?

Въпреки че вторият триместър често се определя като най-приятният бъдете подготвени за няколко по-неприятни изживявания тази  или в предстоящите седмици –  можете да изпитате остра, пронизваща болка в долната част на корема, като тя най-често се появява към края на деня. Знайте, че това е нещо нормално. Някои лекари съветват да се спи на лявата страна, тъй като леженето по гръб може да притисне тазовите ви вени, като така се намалява притокът на кръв в долната част на тялото.

Ембрионално развитие в 18 седмица на бременността:

Бебето вече е и по-тежко. Това е много важна седмица за кожата на бебето ви -вече има два забележими слоя- епидермис и дермис. Кожата му се покрива с мазна, мека като восък и кремообразна субстанция. Тя служи за предпазване на все още тънката и чувствителна кожа на бебето от нараняване и освен това именно тази мазна субстанция помага бебето да излезе по-лесно по време на раждането.

А как е майката?

Може би ще ви е по-трудно да дишате –  това така, защото вече не толкова малкият ви корем притиска белите дробове. Имайте предвид и това, че докато растете на размери вие започвате да произвеждате и повече кръв, а това може да снижи кръвното ви налягане, така че по-резките движения и рязкото изправяне могат да причинят завиване на свят. Тялото ви произвежда и повече меланин, което може да предизвика появата на по-тъмни петна по кожата на цялото ви тяло. Но не се притеснявайте, тези тъмни петна ще се махнат скоро след раждането.

Ембрионално развитие в 19 седмица на бременността:

Вашето бебе вече е около 25,4см на дължина. Именно сега лекарите  могат да започнат да мерят ръста на бебето ви от глава до пети.

А как е майката?

Много лекари препоръчват точно сега да продължите или да започнете с физически упражнения, подходящи за бременни. Вървенето,  плуването и йогата са много подходящи за сърцето ви, което точно сега работи на пълни обороти.

Ембрионално развитие в 20 седмица на бременността:

Малките и деликатни кости на бебчето ви продължават да се вкостеняват и втвърдяват. Вече започват да се оформят зъбите на бебето, но те са скрити под венците им. А крайниците му вече достигат нормалните си размери. Розовите му устни са все по-очертани и помагат в пренаталното сукане на палеца.  Клепачите и веждите на бебето ви са вече видими, а мъничето ви вече все повече и повече прилича на истинско бебе. Вече сте на половината от бременността си, а  все още ви предстоят големи промени.

А как е майката?

На моменти може да си мислите, че бебето ви е кикбоксьор, който никак не мисли за това, че вие сте изморена и имате нужда от малко почивка и сън. За ваше съжаление мъничето ви няма да разбере вашите нужди и ще продължи да бушува до края на бременността.

Ембрионално развитие в 21 седмица на бременността:

Вашето малко бебче ще наддаде цели 45 грама и това е само началото! През следващите 5 седмици то наистина ще се уголемява! Вече започва изграждането на т.нар. „кафява мазнина”, която ще помогне на бебето да поддържа телесната си топлина. Това е особено важно, тъй като то все още не е в състояние да регулира само температурата си.

А как е майката?

Вече сте навлезли с пълна сила в режим “бременност”. Точно сега повечето майки се чувстват доста добре. Може дори вече да усещате слаби контракции на матката – не се паникьосвайте, това е съвсем нормално. Всъщност, матката ви контрахира цял живот – сега обаче има достатъчно натиск върху мускулите й и можете ясно да различите контракцията.


Ембрионално развитие в 22 седмица на бременността:

Нарастването трябва да продължи! Нищо чудно, че растете така – сега вие сте дом за бебе, което тежи около 450 гр и е почти 30 см дълго. До сега перфектния му малък панкреас се е развил достатъчно, че да произвежда сам хормони!  В момента вашето бебе доста наподобява огромна стафида, тъй като всяка седмица се появяват нови  бръчки. Не се притеснявайте, това прекомерно сбръчкване е начина, по който кожата на бебето се подготвя за времето когато ще започне да се натрупват неустоимите бебешки мазнинки!

А как е майката?

Отделете минутка да помислите върху това: матката ви се е разпънала до такива размери, каквито не сте и подозирали. Не толкова приятната част от това е, че от това разтягане могат да се появят стрии на корема ви. Ако това ще ви успокои, стриите са много често явление. За да предотвратите появата на стрии се препоръчват кремове с кокосово масло и витамин Е и все пак няма гаранция, че тези неприятни белези няма да се появят въпреки усилията ви в тази насока.

Ембрионално развитие в 23 седмица на бременността:

До сега вече сте свикнали с идеята, че във Вас живее малък гимнастик, но от сега нататък движенията му ще са още по бурни, защото той може да чува и да реагира на външните звуци. Звукът от будилника ви, гръмотевица или дори профучаваща край вас кола на улицата може да подразни ушичките му толкова, че да предизвика ритник или друга буйна реакция. Разбира се това означава, че ушичките му вече разпознават гласа Ви и гласовете на околните.

А как е майката?

Ако досега никой не Ви беше предупредил за „радостите” около спането по време на бременност, то сега вероятно сама сте започнала да разбирате колко е трудно да намерите удобна поза за сън. Добрата новина е, че хората са измислили специални възглавници, чиито дизайн дава шанс на бременните да спят нощем.

Ембрионално развитие в 24 седмица на бременността:

Още една велика седмица за вашето магически растящо бебче. Само погледнете списъка за тази седмица: 1) уши: готови; 2) нокти на ръцете: готови; 3) (ако имате момче) тестиси: за 3-4дни ще пропътуват разстоянието от коремната стена до скротума; и 4) белодробни стени: образуват повърхностен слой.  В края на тази седмица детето ви ще тежи около 900 грама и ще е дълго почти 36 см.

А как е майката?

Вашето мъниче се движи  и то така, че ако поканите приятели и  близки да сложат ръка на корема Ви, то те ще имат шанса да усетят малка част от това, което Вие преживявате.  Ето някои опасни неща, за които трябва да внимавате:  Опасността да получите прееклампсия през бременността е значително по-висока и се характеризира със специфично подуване на ръцете и лицето, бързо наддаване на тегло, замъглен поглед, придружен с остро главоболие или коремни болки. Подуването е нормално по време на бременността, но трябва да се наблюдава внимателно за внезапно подуване на ръцете и лицето. За повече информация се обърнете към Вашия лекар.

Ембрионално развитие в 25 седмица на бременността:

Зародишът е в 6 месец. Физическите пропорции на вашето бебе се изравняват и това, което остава е да се натрупа тегло и нервната система да се доразвие. Добрата новина е, че ако детето ви е родено преждевременно, има голяма вероятност то  да оцелее без много травми, тъй като белите дробове са започнали да произвеждат субстанция, която предотвратява свиването на алвеолите и по този начин най- вече намалява усилието, необходимо за разширяването на дробовете по време на дишането и прави възможна обмяната на газовете.
Тази седмица бебето ще започне постепенно да се обръща от седалищната си позиция и  вече да се върти в по-удобна позиция за излизането на бял свят. Главата и ръцете бавно ще се завъртат, така че главата да се насочи надолу към родилния канал.

А как е майката?

Вторият триместър най-сетне приключи, което означава , че ви остава само един  до заветното щастие.  Заемайте удобни пози, които ще облекчат  умората на гърба ви, тъй като той сега е под голямо напрежение. Характерни за периода са и крампите на краката. Не се отчайвайте- накарайте някой, който ви обича, да ви масажира или ако имате излишни пари се насочете към спа център, който е специализиран в масаж за бременни.

Ембрионално развитие в 26 седмица на бременността:

По това време започва да расте косата на вашата малка звезда.  Също така ноктите на краката  му са готови, а вашето малко съкровище ще продължи да натрупва мазнини под все още рехавата си кожа. Най- важното е, обаче , че мозъчните гънки и неврони се развиват светкавично, като същевременно расте и мозъчната активност и ще продължи ускорения си темп на развитие до първите 7-8 години на детето ви.

А как е майката?

Това е последната седмица от 2-рия триместър.Много жени  усещат краката си нервни и неспокойни през втората половина на бременността-това състояние е известно под  името Синдром на нервните крака.

Ембрионално развитие в 27 седмица на бременността:

Зародишът е в 7- мия месец. Вашето вече нетолкова малкото бебче /около 900г- 1 кг тежко и 35 см дълго/ се обръща бавно в позиция с главата напред. Това не се случва нощем, но щом започнете да чуствате непознат натиск върху шийката на матката, трябва да знаете , че бебето ви вече е готово за изстрелването!

А как е майката?

Здраво се потрудихте, проучвахте какво ли не, понесохте доста от неприятните симптоми и единственото нещо, което така силно искате е едно красиво бебе. Ами дори на последния рунд с последни усилия трябва да приветствате отново умората и повдигането.

Ембрионално развитие в 28 седмица на бременността:

Зародишът е в 7 месец. Сигурно се чуствате като топка с крака – ами, това чуство няма да отмине докато не родите! Сега във вас расте едно бебе, което трупа мазнини и то мно-о-го! Малкият усърден костен мозък е вече основна строителна площадка за развитието на червените кръвни телца, а адреналиновите жлези вече произвеждат –андроген и естроген, които ще стимулират вашите хормони да започнат производството на мляко.

А как е майката?

Ако все още не сте  избрали име, крайно време е да го сторите –има милиони сайтове и книги за тази цел или вие да си го измислите. Очевидно измислянето на име е невинаги е проста и лесна задача, а има и двойки, които не са готови с името дори и след раждането.

Ембрионално развитие в 29 седмица на бременността:

Може би чуствате странни трептения в стомаха- това не е само баналната предстартова треска, а хълцукането на вашето бебче, породено от упражненията по дишане за деня на своето рождение. Освен това бебето ви вече е успяло да натрупа мазнини , съставляващи 3,5% от общото му тегло. В сравнение с възрастните, не е толкова много, но за неговото тегло това е верния път към здравето.

А как е майката?

И ако досега не имали времето или енергията да помислите дали да кърмите или не- знайте, че моментът вече е настъпил.  Сега докато се чудите да кърмите или не- ще ви дадем някои от най- добрите аргументи в полза на кърменето.По време на  този процес всъщност се отделя хормон, който ви помага да се отпуснете, но ако не го стимулирате, той ще престане да се произвежда. Още повече тялото ви започва да произвежда окскитоцин, който увиличава контракциите на матката, за да се намали вагиналнато кървене след раждането.


Ембрионално развитие в 30 седмица на бременността:

Вече се вижда светлина в тунела. Нежният мъх, който е обраснал по цялото тяло като на маймунче,  ще започне да пада тази седмица и така до големия ден. Не се шокирайте, обаче ако бебето ви се роди с този мъх- при някой деца той пада седмици по- късно. Ако говорим в цифри то тежи вече около  1415гр и е приблизително 40 см високо.

А как е майката?

Ако до сега сте тренирали нещо, вече е моментът да намалите до минимум физическото натоварване и да се фокусирате върху съня. Ако трябва си купете и възглавничка за бременни.

Ембрионално развитие в 31 седмица на бременността:

Зародишът е в 7 месец. Вашето вече  не толкова малко бебче е все по-близо до родилните си параметри- около 40 см височина и 1820 г тегло. С всеки новоборазуван слой бебешка мазнина, кожата на вашето мъниче все повече се доближава до финалния си вид. Трябва да знаете, че вашата малка стафидка ще прибавя по около 250 г телесна маса на седмица до раждането си. А това е точно нещото, от което имате нужда сега- още килограми за носене!

А как е майката?

Сигурно сте усетили нещо, което смътно подозирате, че са контракции? Бракстън- Хикс контракциите са неразделна част от втората половина на бременността .

Ембрионално развитие в 32 седмица на бременността:

Зародишът е в 8 месец. Последните новини от матката сочат, че невероятното ви бебе е развило усещане за температура. Това означава, че ако поставите гореща възглавница върху огромния си корем- ще получите бързо ритник. Ако сте мечтали детето ви да има сини очи- да, мечтата ви се е сбъднала! На този етап от развитието си всички бебета са синеоки независимо от хромозомните съчетания, но може и да се променят малко след раждането /или дори по време на раждането/, но за сега –очите му са сини. Благодарение на вече развитите им дробове и заякнала имунна система, над 90% от бебетата, преждевременно родени през тази гестационна седмица, оцеляват.

А как е майката?

Ако семейството ви или друг ваш близък е често с вас, е време да обсъдите какво действително ще се случи когато раждането започне.  Симптомите на 3-тия триместър не са си отишли все още! Ако току-що сте излезли от тоалетната –сигурно вече знаете, че пикочният ви мехур живее под наем някъде във вас. Това, обаче, ще продължи до края. Също внимавайте, когато ви причернее през тези последни седмици- защото кръвното ви ще се движи в ниските граници, в резултат на ниското краниално налягане

Ембрионално развитие в 33 седмица на бременността:

Малкият ви шампион тежи 2300 г и е висок 43 см! До идването си на бял свят, бебето ще става все по- сладко и пухкаво!  Със сигурност сте забелязали, че малчуганът заяква с всеки изминал ден, защото един здрав ритник може да се види просто, ако наблюдавате корема си, но това вече сте го правили, нали? Въпреки нарастващата си сила с всеки изминал ден, честотата и силата на движенията му ще намалеят много, тъй като вече почти не е останало място, в което то да се движи.

А как е майката?

Ето ви един начин  за справяне с нарастващото нетърпение- направете план за действие за големия ден. Това е важно, а освен това успокояващо и забавно. Затова извадете бързо лист и химикал.  Трябва да си подготвите куфара с удобни дрехи, книга за четене, i-pod или  CD плеър, камера, ако решите.

Ембрионално развитие в 34 седмица на бременността:

Бебето се готви да излиза. Досега си играеше безгрижно в матката ви, /, но тази седмица то вече се ориентира към вашия таз. Ако все още не сте забелязали, ще почуствате промяна и в килограмите си, което означава , че то променя седналото си положение, а главата му се насочва към пубисната ви  кост.  Като цяло, пренаталното физическо развитие  на бебето е  почти завършено и готово за външния свят.

А как е майката?

Очевидно за вас в момента става проблем повишаването на теглото. И така, докато вашето бебе си спи в таза ви, вие най-вероятно ще се движите като с диня между краката.  Опитайте се да се успокоите, защото бременността ви е към края си и скоро ще носите на ръце тази мъничка диня. А добрата новина е, че промяната в килограмите ви ще помогне да дишате и дробовете ви няма да бъдат премазвани.

Ембрионално развитие в 35 седмица на бременността:

Зародишът е в 8 месец. Поздравления! Носите в момента 2720 гр , ако не броим околоплодните води, пъпната връв и плацентата.  Чуствате ли се горди от себе си?- защото трябва!- свършихте чудесна работа. Вашият/ата малечка –палечка продължава да расте, което прави движенията му/и в тясната матка още по-трудни и го прави така все едно не е на тясно!

А как е майката?

Вече сте забелязали нарастналия брой контракции, но не се шашкайте още, тъй като това още не са истинските контракции. Това не важи , обаче ако са продължителни и изпитвате болка. Степента на болката, която изпитвате зависи от няколко неща: вашият индивидуален праг на чуствителност, медикаментите, които сте приемали, позицията на плода, предишни раждания, общото ви здраве и моментното ви здравословно състояние. Ако обаче, болката продължи, грабвайте багажа, защото, да, вие започвате раждате.

Ембрионално развитие в 36 седмица на бременността:

Плодът вече е в 9-ти месец. Обратното броене продължава- повечето то костите са се втвърдили и бебето вече може да направи своя неповторим дебют на голямата сцена на живота.

А как е майката?

Ако досега не сте го направили – вече е крайно време да помислите за бебешкия кът. Знаем, че нямате излишна енергия, но да чакате последния момент не е най- добрата стратегия.

Ембрионално развитие в 37 седмица на бременността:

Плодът е в 9-ти месец. Затишие пред буря. Теглото на бебето се е повишило само с 50-100 гр. тази седмица. Така то вече трябва да е около 3200 гр/ като момченцата са по-тежки и по-дълги от момиченцата/. За щастие вътрешните органи са достатъчно развити, за да функционират във външна среда, въпреки че така важната имунна система още не е готова и ще продължи да се развива и след раждането с помощта на антителата, съдържащи се в кърмата, когато кърменето започне, за да може бебето да се пребори с инфекциите и да бъде здраво.

А как е майката?

Наблюдаващият ви лекар ще прецени дали раждането наближава понеже вече сте в изчакващата фаза и това може да е съвсем скоро.
Ако все още не сте решили дали да  кърмите – ето ви един добър аргумент- някои изследвания сочат, че кърмачките горят по 400 до 700 калории на ден и, за да компенсирате тази загуба трябва да поглъщате по 500 калории допълнително.

Ембрионално развитие в 38 седмица на бременността:

Плодът е в 9 месец. Вече сте на финалната пресечка и бебето ви вече е достигнало нормалното си тегло/ между 2720 и 3620 гр в зависимост дали е момче или момиче.

А как е майката?

Кураж, мамче, вече е въпрос само на време преди гадните и болезнени контракции, които чувствате  в гърба си, под корема, в слабините да се превърнат в истински- т.е по- ужасни и по- болезнени.

Ембрионално развитие в 39 седмица на бременността:

Дали ще родите утре или другата седмица – за вашето бебе е все едно, защото то вече е готово за срещата си със света. Вашето тяло вече се подготвя за големия момент, а и вие вече трябва да се се настроили психически. Бебешката мазнина е достатъчно вече, а и органите са напълно завършени. Да се надяваме, че бебето вече е в необходимата позиция и просто чака вълшебния момент, когато всички системи се синхронизират, за да задействат родовата дейност.

А как е майката?

Най- добре обмислете всички дребни неща преди да започнете да пъшкате, защото жената с контракции не е способна да мисли трезво.
Както и да сте решили да раждате- нормално или секцио, бъдете готови за „периода на изчистването” или както е официалното му название „лохии”, който прилича на тежък мензис, който представлява кръв и тъкани от матката през първите няколко дни. Ако всичко е наред на 4-тия ден тази субстанция наподобява вече рядка розова течност, която съвсем скоро ще изчезне.

Ембрионално развитие в 40 седмица на бременността:

Ако все още не сте родили, значи вече сте във фаза- „чакането-игра на нерви”. Вашето малко чудо също е нетърпеливо да излезе на бял свят. Най- често бебета излизат с главата навън, освен ако бебето не е застанало седалищно- тогава излизат първо краката.

А как е майката?

Фаза 1– първи контракции.

Ако ви е 1-во раждане веднага ще усетите разликата между Бракстън Хикс контракциите и истинските. Последните са доста по- интензивни, болезнени и са на приливи и отливи по 3-4 на всеки 10 минути, всяка от които е по 60 сек. Околоплодните води може да се спукат сега. Ако това се случи –съберете си багажа и се насочете към болницата, дори и контракциите да не са започнали. Ако обаче не са ви изтекли водите може да тръгнете към болницата чак когато те станат на 5 минути т.е. по 90 сек всяка за 1 час.

Фаза 2

Когато вагиналното разкритие ви стане 10 см , значи бебето е слязло в таза и най- вероятно ще усетите напрежение в ануса  като при голяма нужда. Може да ви се повдигне или дори да повърнете, въпреки че повечете жени не стигат до там. От друга страна има много случаи, в които жената да има пълно разкритие, а бебето да не слиза доста след това. Въпреки,  че естественото раждане е избутването чрез напъни на бебето през родилния канал, вашата матка ще прави същото, затова не бързайте и не се напъвайте много. Ако ви е за първи път- бебето ще слезе доста бавно. Все още е честа практиката да се кара майката да напъва колкото се може повече, но няма причина да смятаме ,че това е по-добрия подход от това да чакате да ви дойде спонтанен напън.

Фаза 3

Половин час или само няколоко минути след раждането плацентата също ще се „роди”. Изчакването на този момент е много важен, защото всякакви остатъци могат да причинят кървене или инфекция в по- късен етап. Ранното закърмване спомага за напълното прочистване след раждането.

източни: http://www.svatbata.org

About vesenceto

www.vmareva.com

4 comments

  1. Tsvetelina

    Udivitelno palna i izcherpatelna informaciq, podnesena mnogo zabavno!

  2. iva

    mnogo interesna informacia:)

  3. radi

    Страхотна тема. Много оодтобности на мен ми е втора бременност но първата беше 6 пъти по лека ..сега не спирам да повръщам е поне до 3 мес беше така. И июах кървене но сега всичко е наред.надявам се и така да е с раждането…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: