Никнене и грижа за зъбите на детето

Ако бузите на бебето ви са зачервени, ако енергично си смуче юмручето, обилно се лигави, венците му са подути и изглежда, че го болят, може би се подготвя появата на първото зъбче. То може да изникне още през петия месец, но е възможно и на по късен етап към 1 година.
Как да помогнем на бебето?
Дайте му да дъвче нещо твърдо – специална играчка за чесане на венците. Леко търкайте венеца на бебето с малкия си пръст и евентуално му слагайте успокояващ гел, препоръчан от стоматолог. Когато времето е студено или духа хладен вятър, главата и лицето на бебето трябва да бъдат на топло. Щом на бебето му поникнат зъби, не му давайте по цяла нощ да смуче биберона-залъгалка или да пие подсладена вода. Трябва да внимавате за бъдещата захапка на детето и за кариесите.
Редът по който зъбите поникват
Първи се показват двата долни резеца, после двата горни. След това в последователен ред поникват и останалите резци. Между 12 и 16 месец поникват малките кътници, четири на брой по един от всяка страна, горе и долу. Пространството между малкия кътник и малкия резец, останало празно, се запълва с кучешкия зъб на 16 – 20 месечна възраст. Големите кътници четири на брой, излизат между 20 – 30 месец. С това се оформят всичките млечни зъби – 20 на брой.

Грижа за зъбите
През ранното детство зъбите се нуждаят за своето по нататъшно изграждане от хранителни елементи, които също така играят важна роля в тяхната резистентност. Белтъчните храни и преди всичко основната храна на малкото дете – млякото – са основният градивен материал на клетъчните ензими, имунни тела, както и за защита и възстановяване на клетките. Други важни вещества са мазнините и въглехидратите. Особено вреден за детските зъби е навикът да се дават вечер бонбони или сладки десерти. Една хубаво измита ябълка е много по-полезна отколкото десертите. Ферментацията на захарта в затворената през време на съня уста на детето причинява разяждане на емайла.
Как да научим детето да си мие зъбките
Зъбките трябва да се мият сутрин и вечер преди лягане. Особено важно е вечерното миене, за да не остават хранителни остатъци, които през нощта, в затворената уста стават идеална среда за развитието и размножаването на микроби. За правилното миене трябва да се изработи следната схема: Разделете мислено горните и долните зъби на три групи – предни странични и задни. За всяка група направете по 8 вертикални движения отвън и по 8 отвътре. По този начин зъбите се измиват от всички страни, изчистват се междузъбните пространства и венците се масажират.

източник: www.mamaibebe.com

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: