Непоисканите съвети

Ежедневно се сблъскваме с тях, как да се държим и какво да отговаряме?

Поздравления, вие преминахте сложния етап на очакването. Зад гърба ви са главоболията около името, ремонта на детската, обмислянето на интериора, подготовката за тълкуването на всеки писък, поглед и „агу”. Несъмнено сте прочели всичко, което сте намерили: разнообразна литература, медицински и родителски сайтове и форуми и можете да изкарате шестица на теоретичния изпит за придобиване на специалност „родител”. Струва ви се, че вече е дошло благословеното време да започнете да работите по специалността – работата ви харесва, а отплатата за нея е във вид на здраво, весело и спокойно бебе.

Да поговорим за това, което би ви попречило да се наслаждавате грижите за детето си.

Много майки обичат лятото заради буквално никаквата подготовка за разходка.

Но в променливо или хладно време в главата на новоизлюпената майка започват да се роят въпроси, които по острота и актуалност не отстъпват на Шекспировия „Да бъдеш или да не бъдеш?”:

  • Как е по-добре: да се облека аз и да облека детето или обратно? (разбирай: Дали и днес ще повърне върху сакото ми?)
  • Колко слоя да са дрехите – плюс един върху моите или минус един?
  • Как да преценя дали му е топло или студено в тези дрехи?
  • А какво ще стане ако… (завали дъжд, сняг, град или нещо друго)

Дрехите са избрани, вие сте победили и тях, и бебето, излезли сте на улицата, направили сте оценка на метеорологичните условия и облеклото на другите дребосъци и сте чекнали квадратчето срещу „всичко е супер”.

По закона за всеобщите гадости, точно в този момент на самодоволство, до ушите ви достига нечий „загрижен” коментар „Момиче, какво блееш, погледни си бебето – как можа да го облечеш така, та то ще измръзне (ще се свари, ще се изпоти)”. Даже и да сте били уверени в себе си от първия ден на бременността, та до днес, това няма да ви помогне. Смяната на хормоналния фон и на социалния статус, както и възможната следродилна депресия, неувереността, породена от липсата на опит като майка – всичко това натрупва у вас напрежение, което думите на госпожата кара да избухне под формата или на сълзи, или на реплики, от които после да се срамувате.

 

Какво да правите и как да се държите?

Първо – заострете чувството си за хумор. Знаете, че от политика, футбол и образование/възпитание разбират всички.

Второ – научете фразите „Всички деца са различни” и „Благодаря, че споделихте опита си”. Тяхното уверено и твърдо произнасяне, съчетано с вежлива усмивка, са способни да приключат всеки разговор.

Трето – отговорността за отглеждането на вашето бебе е ваша. Нито един съветник няма да е до вас, когато посред нощ сваляте висока температура, защото на лелята бебето и се е видяло много облечено.

 

Постарайте се да се въздържате от язвителни коментари, защото това може да доведе до ненужна размяна на реплики, както и да генерира у вас неприятни емоции.

Запомнете, че колкото по-хладнокръвно реагирате, колкото повече увереност излъчвате, толкова по-малко доброжелатели ще забелязват, че бебето е без шапка на 25 градуса.

Източник: bg-mamma

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: