Бременност и резус фактор несъвместимост

Резус-конфликтна бременност

По време на бременността несъотвествието в резус-принадлежността на майката и плода може да стане причина за резус-конфликт. Такъв конфликт може да настъпи само когато майката е резус-отрицателна, а плодът е резус-положителен. Резус-факторът се предава по наследство. Той се унаследява като силен, доминантен ген. Както цялата генетична информация на плода, така и тази, свързана с резус-фактора, е с 50% бащин и 50% майчин произход. Вследствие на това резус-принадлежността на плода и съответно вероятността за възникване на резус-конфликтна бременност зависи от резус-принадлежността на двамата родители. Резус-конфликтът се изразява в изработването на антитела в организма на резус-отрицателната майка към белтъка (резус-антигена), разположен по еритроцитите на резус-положителния плод.

Възможен риск
Резус на бащата Резус на майката Резус на детето Вероятност за конфликт
плюс плюс 75% плюс, 25% минус няма
плюс минус 50% плюс или 50% минус 50%
минус плюс 50% плюс или 50% минус няма
минус минус минус няма

Конфликтът: какво се случва?

Резус-конфликтът се изразява в изработването на антитела в организма на резус-отрицателната майка към белтъка (резус-антигена), разположен по еритроцитите на резус-положителния плод. За да възникне резус-конфликт, са необходими поне три условия:

  • Майката да е резус-отрицателна, а плодът – резус-положителен.
  • Достатъчно на брой еритроцити от плода да са навлезли в кръвоносната система на майката.
  • Майката да притежава способност да образува антитела срещу резус-антигена.

Преминалите в майчината циркулация резус-положителни еритроцити на плода водят до активиране на имунната система на майката. Имунната система разпознава чуждородния белтък – резус-фактора на детето, и започва да се бори с него. Майчиният организъм започва да образува резус-антитела, които преминават през плацентата, навлизат в плода и атакуват червените му кръвни клетки. Червените кръвни клетки в кръвта на бебето се разрушават и загиват. В резултат общото количество еритроцити у детето намалява и то се ражда с анемия. При разрушаването на еритроцитите се отделят билирубин. Той предизвиква пожълтяване на новороденото – развива се т.нар. хемолитична болест на новороденото.
Трябва да се знае, че резус-конфликтна бременност може да възникне само в един случай – когато майката е резус-отрицателна, а бащата резус-положителен. Но дори и при резус-положителен баща има 50% вероятност детето да е резус-отрицателно като своята майка и да не го заплашват никакви усложнения. При всички останали случаи – бащата и майката са резус-отрицателни, и двамата са резус-положителни, бащата е резус-отрицателен, а майката резус-положителна – развиването на резус-конфликт е невъзможно.
При резус-конфликтна бременност обаче бременната трябва да бъде следена внимателно и при необходимост да бъде приета за наблюдение и лечение в специализирана клиника, за да се избегнат усложненията, заплашващи плода. Специализираното и своевременно лечение на новороденото от такава бременност също е от огромно значение не само за неговото оцеляване, но и за да се избегнат усложненията и за да могат родителите да се радват на здраво бебе.

Кога може да възникне проблем?

Усложнения от резус-конфликт при първа такава бременност се наблюдават рядко и обикновено са леки. Това се дължи на факта, че при първа среща на резус-отрицателната майка с кръв (от плода), се предизвиква развитие на слаб имунен отговор и най-често се образуват антитела от клас IgM, които са с голямо молекулно тегло, не могат да преминат през плацентата и следователно не могат да предизвикат увреждане и разпадане на феталните еритроцити. Така първата резус-конфликтна бременност представлява първи контакт с резус-антигена (освен ако майката не е имала несъвместимо кръвопреливане преди това, което е много рядко явление) за майката и обикновено не води до поражение на плода. 30% от резус-отрицателните жени са имунологично нереактивни. Те не реагират с образуване на антитела, дори при контакт с голямо количество резус-положителна кръв.

Не на последно място, за да възникне резус-конфликт, е необходимо от плода в кръвообращението на майката да постъпят достатъчно количество еритроцити, които да активират имунната й система. Такова количество кръв навлиза в майката при неусложнена бременност най-често по време на раждането и води до реакция при около 50% от жените. Някои усложнения на бременността и акушерски манипулации(рееклампсията, преждевременното отлепване на плацентата, кръвотечения по време на бременността, цезаровото сечение, ръчното отстраняване на плацентата след раждане, външното верзио, амниоцентезата, абортите – спонтанни, терапевтични и по желание) увеличават риска от възникване на такова кръвотечение, при това и в по-ранните срокове на бременността. Така при първа резус-конфликтна бременност, завършила с аборт, например по желание, жената също може да се имунизира. Следващата бременност, ако е отново резус-конфликтна, води до бърза имунологична реакция при контакт с минимално количество кръв от плода, което може да се случи още в ранните срокове на бременността. При всяка следваща конфликтна бременност процесите започват все по-рано и съответно уврежданията са още по-тежки.

Профилактика на резус-конфликта

Профилактиката на разус-конфликтна бременност се осъществява с препарат, наречен анти-D-гама-глобулин, който се инжектира на резус-отрицателната жена и възпрепятства образуването на антитела в кръвта й. Тя е особено важна, тъй като това е единственият сигурен и ефективен начин за предпазване от резус-конфликт при следваща бременност.
Когато майката е резус-отрицателна, трябва да се установи резус-факторът на бъдещия баща. Веднага след като ви регистрират в женската консултация, ако сте с отрицателен резус-фактор, ще ви назначат кръвни изследвания. Тези изследвания трябва да установят наличието на резус-антитела в кръвта ви и тяхното количество. Това е особено наложително, ако бъдещият баща е резус-положителен. Ранното откриване на антитела срещу резус-фактора в кръвта на бременната позволява своевременно да се направят необходимите изследвания и да се предотвратят възможни усложнения. Ако не се открият антитела, следващо изследване се прави през 20 седмица от бременността, тъй като при първа бременност антителата срещу резус-фактора се появяват обикновено след този срок. След петия месец на бременността  изследването за антитела се прави  веднъж в 24 и веднъж в 28 седмица. След раждането се изследва резус-принадлежността на плода и ако той е резус-положителен, на майката се поставя анти-D-гама-глобулин в рамките на 72 часа след раждането. При резус-отрицателно новородено не се прави нищо. Профилактика с анти-D-гама-глобулин трябва да се прави на всички резус-отрицателни бременни след аборт – спонтанен, терапевтичен или по желание, при резус-положителен партньор. След амниоцентеза също трябва да се прави профилактика, ако раждането не настъпи до 3 месеца след манипулацията.

източник: http://www.moetobebe.net

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: