Развитие на усещанията на бебето и малкото дете

1.    Зрителни усещания

Окото започва да работи веднага след раждането макар и непълноценно. Детето различава само тъмно и светло. Често се наблюдава и асиметрия – едното око е отворено, а друго затворено.Тази асиметрия започва да изчезва след 10 ден. Към края на първия месец детето може да фиксира и спира погледа си върху предмет и да извръща поглед към силен светлинен дразнител. Към края на 2 месец започва да проследява движението на оцветен предмет. Това е началото на диференциацията на цветовете, т.е. усещания за цветове. Тримесечното бебе различава червения цвят, а след 6 месечна възраст, детето явно предпочита един цвят пред друг. Към края на 6 месец детето започва самостоятелно да разглежда предметите, които са около него и особено тези, които са в ръцете му. По това време започват да се развиват зрителните усещания и възприятия за отдалеченост.

2.    Слухови усещания

Веднага след раждането при силен слухов дразнител, при детето се наблюдават някои промени в състоянието като трепкане, мръщене, което предполага, че слуховия апарат функционира. Той разбира се не е достигнал своето съвършенство. Към края на 1месец у детето се наблюдава “слухова съсредоточеност” – при силен слухов дразнител то притихва, особено при човешки говор. На 4 месеца детето може активно да обръща глава към източника на звука.  След 4-5 месец може да различава различните гласове, а след 5-6 месец вече различава и интонацията. Към края на първата година детето вече е способно за различава фонемите на човешката реч, което поставя основите за усвояване на езика.

3.    Тактилни усещания /за допир и натиск/

Тези усещания са добре развити още у новороденото. То притежава редица рефлекторни защитни действия в отговор на тактилни дразнители. При допир до клепачите – затваря очи; при дразнене на носа – киха, мига, извръща глава; при допир до кожата на лицето, детето незабавно извръща глава и “търси” да суче. В началото на 2 месец възникват диференцирани кожни усещания – ако го сърби или боли някъде, то движи ръката си по посока на дразнителя. Към 3 месец може да се потърка, почеше, особено ако дразнителят е на очите или носа. Кожата на тялото е много чувствителна към подмокряне, различни температурни промени /топло, студено/. Тези усещания са силни и важни за детето.

4.    Вкусови и мирисни усещания

Новороденото диференцира кисело, сладко и солено. Това личи по смукателните движения, които прави при поставяне на нещо сладко в устата и гримасата, ако то е кисело. За наличието на мирисни усещания, можем да съдим по това, че бебето безпогрешно разпознава майчината гръд по специфичния й мирис и отказва да я приеме, ако е намазана с друга миризма.

5.Органни усещания

Тези усещания на детето възникват в резултат на работата на сетивата, намиращи се в стените на вътрешните органи. Това са усещания за глад, жажда, ситост, вътрешна болка и др. Сигнал за тяхното наличие е най-често плачът на детето.

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: