Грижа за пъпчето на новороденото

Когато бебето е в утробата на майката, то се храни чрез кръвоносните съдове в пъпната връв. След раждането лекарят я връзва и отрязва близо до тялото на бебето. Остатъкът от пъпната връв изсъхва и след време отпада. Това обикновено става след седмица или малко повече.

През първите дни, докато все още пъпчето на новороденото не е паднало, тази област  трябва да се почиства най-малко веднъж на ден, често два пъти, за да се предотврати инфектиране.

През последните години има противоречиви мнения, относно поддържането на хигиената на пъпчето. Някои специалисти  препоръчват използване на  спирт и марля, с помощта на които внимателно се почиства областта. Те подкрепят и  употребата на  топоцин,  върху намазаното със спирт пъпче.

Други експерти обаче са на мнение, че  чрез алкохолът пъпчето на новороденото пада по – бавно ,а от от пудрата по-лесно се развиват бактерии на мястото.

През последните години се препоръчва използването само на  топла вода и парченца от памук, с помощта на които внимателно  се избърсва  областта на пъпчето.

Преди да започнете да третирате областта с каквото и да било се консултирайте с вашият педиатър.  При  всяко  кървене, прекомерно зачервяване и гной също трябва да потърсите лекарска помощ.

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: