Рецепти от 5-ти до 12-ти месец: Месни пюрета и ястия

 

  • Пилешко със зеленчуци – От шестия месец, Време за приготвяне: 30 мин

1 бр. пилешки гърди (без кожа), 2,5 см праз (бялата част), малко парче целина, 1 домат, 1 картоф, 1 морков, 250 мл пилешки бульон, няколко стръка магданоз, бучка масло или малко зехтин

Нарежете месото на парченца и го сложете в тенджерка, добавете обелените и нарязани зеленчуци, сипете бульона и нарязания магданоз. Оставете сместа да ври на умерен огън около 30 минути. След това пасирайте до необходимата консистенция и прибавете маслото (зехтина). Пюрето е подходящо и за по-големи деца, след като го подправите на вкус.

 

  • Специалитет от пилешки дробчета – От осмия месец, Време за приготвяне: 30 мин.

2 пилешки дробчета (почистени и измити), 1 картоф (обелен и нарязан), 1 с. л. нарязан морков, 120 мл пилешки бульон, 1 с. л. нарязан праз, няколко стръка магданоз

Сложете дробчетата заедно със зеленчуците да врат на умерен огън около 8 минути. Сварете отделно картофа, докато омекне, и го намачкайте. Пасирайте и смесете с картофеното пюре. Ако е необходимо, излейте част от бульона, в който са врели дробчетата, за да се получи по-гъсто пюре.

 

  •  Телешко с моркови – От осмия месец, Време за приготвяне: 40 мин.

50 г сварено телешко месо, 1 обелен картоф, 50 г грах (сварен или замразен), 1 изчистен морков, ситно нарязан, 20 г макарони.

Задушете граха и моркова за 20 минути или докато омекнат. Сварете макароните и ги добавете към зеленчуковата смес, изцедете сместа, но запазете водата. Разбийте заедно с месото, като прибавяте постепенно по малко от бульона.

 

  • Телешко със зеленчуци – От осмия месец, Време за приготвяне: 20 мин.

1 1/2 ч. л. Олио, 1 малка глава лук, ситно нарязана, 150 г нарязан зелен фасул, 100 г нетлъсто телешко месо, ситно нарязано, 150 г моркови, изчистени и нарязани, 200 г картофи, обелени и нарязани, 5 г целина, 400 мл гореща вода

Задушете лука в олиото за около 2 минути. Добавете зеления фасул и задушете още 2 минути, като разбърквате. Прибавете месото и останалите зеленчуци и оставете сместа още 2 минути на огънят. Залейте с горещата вода, покрийте съда и варете около 15 минути.

 

  1. Още рецепти Biberon и от форума на БГ-Мамма тук и тук.

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: