Прави ли класическата музика бебетата по-умни?


статия на Мария Черноокова в www.classical-bg.com

 

Как се отразява класическата музикана бебетата? Има различни мнения, но много експерти мислят, че може да стимулира мозъка по начин, който подпомага образователното и емоционалното развитие.

Позната като „Моцартов ефект”, теорията подкрепя твърдението че повишава коефициента на интелигентност, подобрява здравето, заздравява семейните връзки и дори вярва в създаването на рядко срещаните деца-чудо.

Множество изледвания заключават, че да се пуска музика на бебета в утробата и в ранните години помага за изграждането на нервните връзки, по които мислите и информацията пътува. Проучване предполага, че може да стимулира алфа вълните в мозъка, създавайки усещане за покой; наскоро изследване на малки деца установи, че те се успокояват от нея.

Във Флорида по закон има изискване всички държавно финансирани предучилищни заведения да пускат класическа музика и много американски болници раздават дискове с класическа музика на родилките.

В Обединеното Кралство много родители също са възприели тази теория, като по-рано тази година диска на Класик ФМ „Музика за бебета” е бил няколко седмици на върха на класациите за класическа музика.

В Ню Хампшир се провеждат серия концерти за най-малките, включително и тези в утробата.

„Както е жизнено важно да се храним с доброкачествена храна от самото начало, толкова силно ни влияе и музиката, която чуваме в най-ранна възраст, дори в утробата”, коментира Питър Киндърсли от издателската империя Дорлинг Киндърсли.

Проектът е замислен специално за бебетата и прохождащите деца, поради факта че те рядко са добре дошли в концертните зали.

Професор Пол Робъртсън, водещ експерт в тази сфера казва, че е важно най-добрата музика да бъде достъпна за бебетата във възможно най-ранния стадий на тяхното развитие.

„Има убедителни научни доказателства за това, че музиката която чуваме в най-ранна възраст значително се отразява на начина, по който нервните връзки се изграждат по време на развитие”.

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: