Игри с ръце за по-големите деца

С цел подобряване на координацията на ръцете е удачно да предлагате на детето различни игри или дейности. Ето няколко варианта:

• Да помага в някои домашни задължения: да ви подава щипките, когато простирате прането, да сгъва дрехите, да ви помага в подреждането на масата, да подреди книгите от домашната библиотека по големина, да участва в готвенето, като например украси тортата с плодове и т.н.
• „Пипни и познай какво е” – в една кутия се слагат най-различни предмети, мъникът, със завързани очи, бърка вътре и вади предмет – трябва да познае какво е само чрез допир.
• Да направим колаж – мъниците обичат да си събират разни неща като камъчета, кестени, листенца и какво ли още не. Измъкнете всички подобни предмети от джобовете на панталоните му и от чекмеджетата и започвайте да творите.
• Да рисуваме с ръце – необходими са работни дрехи за мъника, защото цапаницата ще е голяма, хартия – по-добре по-голям формат (А3 например) и специални бои (темперни или има и такива, които са си специално за рисуване с ръце – вече се произвеждат такива, да не забравяме колко е разпространено вече рисуването с ръце, което се използва и като терапия за деца с дефицит на внимание и други трудности при задържане на вниманието).
• Да шием – детето рисува нещо на един картон, след това правите големи дупки в единия край, а детето трябва да прокара конец през тях.
• Пъзели и конструктори – естествено подходящи за възрастта на детето.
• Пластилин или глина – освен, че ще е интересно за детето, това е много полезно не само са фината му моторика, но и стимулира креативността му.
• Оцветяването – детето се научава да координира движенията на ръцете и на прецизност.
• Рязане и лепене – можете да му предложите да изреже картинки от някое списание (отначало няма да може да контролира добре формите, в които ще изрязва, но с времето ще може да изрязва и в определена форма с ножицата). Лепилото е добре да не е течно, а да е от онези, които са под формата на стик.

Цялата статия може да прочетете на сайта на www.deteto.info.

Advertisements

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: