Водно раждане

из статия на Карина Хачадурян в www.moetodete.bg

У нас се заговори и за водно раждане.
За сега се предлага само в София, но да се надяваме, че постепенно и жените в други градове на страната ще могат да се възползват от предимствата на този метод.
Много специалисти твърдят, че раждането във вода в много отношения е за предпочитане пред традиционното и че именно то е по-хубаво за новородено. Все пак този метод предизвиква противоречиви мнения, има много „за”, но и „против”.
Този метод изисква стерилен басейн, който получава топла вода и има изход, от където да оттича застоялата, така че водата да е постоянно прясна. Вътре има форми, които са подходящи за сядане, има и места за хващане, направен е така, че да е удобен на родилката. Обкновено тя влиза вътре, когато започнат родилните болки, но може да се потопи и по-рано, още в началото на разкритието. Ако лекарите преценят, че процесът се усложнява може да извадят родилката и раждането да продължи на стандартното място.

Още преди много векове в Египет и Гърция раждането във вода било привилегия само на жени от определени висши слоеве на обществото. Днес някои учени смятат, че когато детето се ражда, то се чувства като космонавт – преминава рязко от своята реалност в съвсем чужда, при това изпитва силно натоварване. Докато раждането във вода представлява един плавен преход, бебето попада в позната обстановка и цялото напрежение от етапа на изгонването е сякаш отмит чрез силата на водата. Така се получават по-малко родови травми и майката и бебето се чувстват по-добре. Оказва се, че ние толкова много сме свикнали със силата на гравитацията, която въздейства върху цялото ни тяло, че само във вода можем да смъкнем от себе си този товар и да се почувстваме по-леки и свободни. Именно това изпитват и бебетата във водата, тялото им не се подлага веднага на силата на гравитацията и има време да се съвземе от промените и да се адаптира.
За
Бебето се чувства по-добре, напрежението е много по-малко (водата има болкоуспокояващ ефект). Топлата вода създава приятни емоции, действа успокояващо, дори стабилизира кръвното налягане на бебето. Водата подобрява маточно плацентарното кръвообръщение, тъй като топлината спомага за разширяване на съдовете. Топлата вода подпомага регулацията на родовата дейност, ако тя е твърде ускорена или нередовна. Стимулира съкращението и изглаждането на шийката, което намалява нуждата от медицинска намеса (окситоцин и обезболяващи). Изгонването на плода се получава плавно, а тъканите и мускулите на майката стават по-гъвкави и меки. Така опасността от разкъсвания намалява.

Във водата много жени се чувстват по-комфортно и могат да избират най-удобното за тях положение. Водата обостря възприятията на майката и тя може по-активно да следи тялото си и да чувства промените, така че да участва активно.
При раждане в топла вода, детето не изпитва стрес от факта че преминава рязко от една температурна среда в друга. В утробата температурата е около 36-37С, а в една обикновена родилна зала е най-много около 25. Обикновено след водно раждане детето се слага веднага на гърдата на майка си, а пъпната връв се реже след като спре да пулсира, което позволява на бебето да поеме още безценни елементи от матката, както и кислород.
Против
Все пак не всичко е прекрасно и идеално. Макар и много рядко, съществува опасност от водна емболия (вода попада в кръвта на бебето), точно затова много лекари молят раждащата да излезе от басейна в последния момент. Има и определени фактори, които не предполагат раждане във вода. Например при тесен таз и бебе с необичайно големи размери, болните от захарен диабет, от сърдечно съдови болести, при предлежаща плацента и други. Съществува и риск бебето да глътне вода и да се задави или да развие респираторна инфекция. Дробовете на детето са развити достатъчно добре, за да диша въздух, затова понякога децата вдишват дори по-рано и по-бързо от стандартното, което означава, че това във водна среда може да се окаже и фатално. Все пак не всеки лекар и акушерка имат опит в израждането на родилки в басейн, трябва да си сигурна, че в сюблимния момент ще разчиташ на професионалисти, които не присъстват на първото си водно раждане. И не на последно място, хигиената на ваната и водата е от жизненоважно значение.
Изборът за раждане е отговорност, той не е просто мода или прищявка на момента. При всички случаи трябва добре да се консултираш със своя акушер гинеколог и да не рискуваш ако имаш някакви здравословни проблеми. Преди да избереш болница и екип, проучи добре опита на хората там и дори говори лично с лекаря, като го разпиташ добре за всички подробности.

Advertisements

About Rois

Ithil' quessir or Moon elf, mum of the Moon prince and the Sun prince.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: