Видове адаптирани млека

На пазара се предлагат различни марки адаптирани млека на НАН, Aptamil, Nutrilon, Nestle, Frisolac, Hipp, Humana и Milupa.

Основната суровина, от която са направени адаптираните млека е кравето мляко, но освен него се използват и соев изолат, свински колаген и др. В зависимост от възрастта на бебето изкуствените млека се делят на адаптирани, предназначени за кърмачета от 0-6 месечна възраст и частично адаптирани за бебета на възраст от 6 до над 1 годишна възраст.

Адаптираните млека съдържат намалено количество на калций, калий и натрий.  Задължително присъстват пребиотици и пробиотици, важни за  стимулиране растежа на бифидус и лактобактериите в червата.

Частично адаптирани млека се характеризират с високо съдържание на протеини, растителни мазнини, въглехидрати, минерали и желязо. Съставът е съобразен с нарастващите хранителни потребности на децата в тази възраст.

Предлагат се и специални адаптирани млека подходящи за различни проблеми срещани при бебетата като алергии, диарии, рефлукс и др.

Адаптирани млека за деца родени с ниско тегло

Този вид млека са задължително обогатени с таурин, карнитин, полиненаситени и дълговерижнимастни киселини, необходими за развитието на нервната система и зрението на недоносените бебета.

Хипоалергенни млека за кърмачета и по-големи деца с алергия към протеина на кравето мляко

Тези млека са подходящи за деца с различни здравни проблеми като алергичен дерматит, хранителна алергия, астма и алергични ринити.

Млека на база соев изолат

Те са свободни от протеините на кравето мляко, лактоза и глутен. Прилагат за лечение при хранителна алергия, стига детето да няма алергия към соя и бобови растения. Подходящи за деца над 6 месеца.

Хипоалергенни адаптирани млека (HA) за профилактика на хранителната алергия. Съдържат частично разграден протеин на кравето мляко.

Адаптирани млека за бебета с непоносимост към лактоза (млечна захар) – непоносимостта към млечната захар се дължи на дефицит на ензима лактаза, който  я разгражда до прости захари. Този вид млека са нисколактозни или безлактозни.

Адаптирани млека за бебета с гастроезофагеален  рефлукс – Тези млека имат обозначение AR и се изписват само от лекар. Предназначени са за лечение на гастроезофагеален  рефлукс , който се характеризира с оригвания и повръщания при кърмачето.

Адаптирани млека за кърмачета със стомашно-чревен дискомфорт, който се среща най-често при кърмачета през първите три месеца и е свързано с колики, оригвания, запек, повръщане .

 

източник: http://www.imambebe.com

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: