Периоди на раждането

Условно ражданията могат да бъдат разделени на нормални и оперативни . Акушерите разделят нормалното раждане на три периода:

Първи период – през него се получава разширението на маточната шийка. Той е най-продължителен и обхваща времето от започване на истинското раждане (обикновено при разширение 2-3 см) до пълно такова (10см).  Самото разширение се определя с преглед. Периодът се характеризира с ритмични и болезнени маточни контракции достигащи до 3-4 на всеки 10 минути. Най-важния въпрос за родилките – колко време още ми остава до раждането може да се изчисли, като се знае, че при първораждащи разширението след 3см напредва с около 1см на час, а при вече раждали с около 1,5см/час. Това разбира се условно, защото определени фактори могат да ускорят раждането, а други да го забавят. Освен периодичните прегледи с цел установяване как върви разширението през този период се следи честотата на маточните контракции, силата им и най-важното – честотата на детската сърдечна дейност. Последния показател е важен индикатор за добро състояние на плода или за евентуална заплаха.

 Втори период – започва с постигане на пълно разширение до самото раждане на плода. През него се появяват напъните.  Продължителността на този период е около 30 -40 минути за първескини, при многораждалите много по-кратко. Родилката се поставя на родилното легло и активно трябва да се напъва по време на контракции. Обикновено при всяка контракция тя прави по 2-3 напъна. След което „почива” до следващата контракция. Слушат се детските тонове, за преценка на състоянието на плода.

 Трети период – включва времето от раждането на плода до раждането на плацентата и  околоплодните ципи. Отлепянето на плацентата изисква кратко време (около  5- 10 мин) То може да се скъси с прилагане на медикаменти свиващи матката (окситоцин, метергин). Раждането на плацентата не е болезнено и става спонтанно или с минимална помощ от страна на лекаря и/или напън от страна на родилката.. След раждането на плацентата се прави оглед на меките родилни пътища за евентуални разкъсвания. Ако такива се открият или е правен някакъв разрез, те се зашиват. През следващите няколко часа (обикновено 2) родилката трябва да е под наблюдение с цел ранно установяване на усложнения, най-честото, от които е кървенето. То може да бъде много обилно и опасно. След преминаване на този период жената се превежда в съответното родилно отделение.

 

Източник: http://www.ag-specialist.com/

Advertisements

About vesenceto

www.vmareva.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: