Децата и технологиите – размисли и практични съвети за родители

Казват, че децата харесват шарените и музикални играчки. Аз мисля, че тайната към детското сърце е с код Черно – черната техника. Просто са привлечени като магнит от черния мобилен телефон, черното дистанционно, черната видео камера, черния фотоапарат. Може цветните играчки да са по-интересни и шумни, но явно децата се раждат със стил към изчистените черни силуети. Не, грешка, не се раждат така! Научават се да ги ценят. И сега ще ви го докажа!

Едно от първите неща, които вижда бебето, когато се появи на бял свят, е едно голямо око на едно черно същество. След малко до него застава друго същество с едно око, малко по-различно от първото. И евентуално там някъде може да надзъртат други две или четири очи, които да му се усмихват и гугукат. Да, бебетата се раждат и веднага са заобиколени от фотоапарати и видео камери, зад които се е скрил родителят и запечатва Моментът. Интересът към черната техника се задълбочава ден след ден, снимка след снимка – те гледат черното око и искат да го докоснат, почувстват и …. опитат на вкус. Това обаче се случва едва, когато вече са мобилни и сами могат да достигнат заветната цел, докато мама или татко се разсеят за секунда-две.

Същият е случая и с компютрите. Малките наблюдатели виждат мама и тати зад компютрите всеки ден и разбира се като едни подрастващи индивиди, които се развиват чрез копиране на поведението на родителите, искат и те да застанат зад компютъра и да „поработят“ малко. Работата им обикновено включва блъскане на клавиатурата, дърпане на кабела, гризане на кабела, още блъскане по клавиатурата, чоплене на копчетата на клавиатурата с пръстчета, още много и ожесточено блъскане по нея, дегустиране на различни части, навеждане/изправяне на екрана на лаптопа или блъскане на екрана на настолния компютър с убеждението, че така ще свършат малко полезна работа и ще научат малките движещи се обекти там кой е господарят в къщата.

Споменах ли блъскане по клавиатурата? Мисля, че и десет пъти да го напиша няма да е достатъчно да опише радостта в блесналите детски очи при това високотехнологично действие и ужаса в очите на родителите като видят пораженията. Защото обикновено това блъскане си има последствия и сега ще поговорим за проблемите, които се появяват след намесата на малките IT специалисти.

Увеличаване или намаляване на визуализацията на екрана

Все още нямате нужда от очила, но вашето дете любезно е направило шрифта на компютъра ви (ееей толкова голям) и сега виждате само малка част от отворената интернет страница. Няма страшно! Помощта се крие в комбинацията ctrl+(минус). Ако пък едвам разчитате текста, не бързайте да си купувате очила, а натиснете ctrl+(плюс). По-добре ли е така? Водете записки, за да сте подготвени следващия път и да можете лесно и бързо да отреагирате.

Промяна на ориентацията на монитора

Ако не желаете да ви се изкриви врата в опит да четете на една страна (тук от личен опит ще споделя, че управляването на мишката също е предизвикателство!), натиснете Ctrl+alt+стрелка (наляво/надясно/нагоре/надолу), в зависимост в коя посока е недоразумението. Вече вратът ви може да си почине.

Скриване на лентата с менюта на браузъра

Дааа, много неща не знаете вие за компютрите, но малките ръчички ги правят с лекота!
Вашето спасение се крие зад вълшебния бутон F11. Честито!

Липсващи бутони от клавиатурата

Хммм, какъв съвет да дам тук… Проверете първо в устата на детето, после всичко наоколо и ако продължава да липсва някоя част, то след час-два проверете в памперса. Опит за шега, ама си е много дебелашка, знам! Надявам се да не се стига до такива крайности и всичко да е по местата си винаги!

Прегризване на кабела

Край, не може да се ползва компютъра. Няма спасение. Трябва ви нов кабел. Купете и един на детето да си гризе на воля.

Записахте ли си решенията?

Не, защото нямате нужда?

Аха, даааа, на вас няма да ви се случи. (Вярвайте си!).

После да не кажете, че не сме ви предупредили!

Спокойно можете да включите линка към тази статия в Bookmarks, ей така за всеки случай.

Сигурна съм, че има още много варианти на технологично недоумение, предизвикано от малките компютърни специалисти и ще се радваме да ги споделите с нас в коментарите по-долу.

текст: Всичко за детето 

Advertisements

About LadyDiDi

Mommy to a little princess since 30th April 2011 * Restless soul with colourful thoughts * Bulgarian living in the UK *

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: